Külföld

UNICEF: Több mint 2000 gyerek halt meg a Gáza övezetben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 9:11

A 2,3 milliós Gáza övezet lakosságának mintegy fele kiskorú. Több mint 5300-an sebesültek meg közülük. 

A Gáza övezetben föllángolt konfliktus kezdete óta naponta 400 gyerek halt meg vagy sérült meg. 

Az izraeli légicsapások nyomán eddig 2360 gyerek vesztette életét, és 5364 sebesült meg az, jelentette be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) helyi idő szerint kedd este New Yorkban. Az UNICEF adatai szerint több mint 30 izraeli gyerek veszítette életét, és több tucatnyian vannak továbbra is fogságban a Gáza övezetben.

Adele Hodr, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és sebesültek magas számát, és leszögezte: „a gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén”.

A Gáza övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gáza övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Az UNICEF részéről kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, mely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes. A 2,3 milliós Gáza övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

A szervezet egyúttal felszólította a szemben álló feleket, kössenek tűzszünetet, egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről és minden túszt engedjenek szabadon.

Nyitókép: Palesztinok menekülnek otthonaikból Gázában 2023. október 23-án, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen – Fotó: Mohamed Szaber/EPA/MTI

#Külföld#izrael#palesztinok#gyerekhalál#halál#Gáza övezet

Címlapról ajánljuk