Külföld

Börtönbe zárhatják a szülőket, ha a gyerek lóg az iskolából

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 20:26

A dél-afrikai parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely szerint a szülők 12 hónapig terjedő börtönbüntetést kaphatnak, ha gyermekeik nem járnak iskolába.

 

A dél-afrikai parlament elfogadott egy nagyszabású oktatási törvényjavaslatot, amely szerint a szülők akár 1 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak, ha gyermekeik nem járnak be az oktatási intézményekbe, vagy nem íratják be őket, amikor elérik az iskolás kort – írja a BBC.

A lap szerint Dél-Afrikában a fehér kisebbség és a faji szegregáció (apartheid) uralmának 1994-es megdöntése óta a mostani a legnagyobb átalakítás az oktatásban, ami a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nevéhez köthető. A törvény nemcsak a lógást szankcionálja, hanem minden iskolában bevezeti a testi fenyítés tilalmát is.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Szövetség (DA) elítélte az átalakítást, mondván, hogy túlságosan nagy ellenőrzést ad az államnak az iskolák felett, és az oktatás összeomlásához vezet, miután a rendszerszintű problémákra nem ad válaszokat. A törvényjavaslat másik vitás pontja, hogy az iskoláknak változtatniuk kell nyelvpolitikájukon, hogy az megfeleljen a szélesebb közösség igényeinek.

A fehér kisebbség uralma alatt a diákokat arra kényszerítette az apartheid kormány, hogy afrikaans nyelven tanuljanak, amely ellen a tanulók tömegesen tiltakoztak. Szakértők szerint dél-afrikai oktatási rendszer válságban van, egy tanulmány szerint tízből nyolc iskolás még olvasni is nehezen tanul meg 10 éves korára.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#dél-afrikai parlament#törvényjavaslat#oktatási rendszer#iskola#lógás#szülők#börtönbüntetés

Címlapról ajánljuk