Külföld

Egy harmadik segélykonvoj is bejutott Gázába

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 12:38

Újabb, segélyekkel megpakolt kamionok mehettek be a Gáza övezetbe Egyiptomból. 

Egy harmadik segélykonvoj is megérkezett hétfőn a Gáza övezetbe, az egyiptomi Rafah határátkelőn keresztül. Erről számolt be a CNN egyik helyszínen lévő tudósítója, valamint a Reuters brit hírügynökség, és az AFP francia hírügynökség.

Szombaton húsz, vasárnap pedig 14 kamion léphette át a határt Gázába, élelmiszereket, ivóvizet, gyógyszereket és orvosi eszközöket szállítva a palesztint területen élő több mint kétmillió ember számára.

Borell: Tűzszünet kell és segélyek

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, mindennél fontosabb, hogy lehetővé kell tenni a humanitárius segítség bejutását a Gázai övezetbe - jelentte az MTI.  Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően hangsúlyozta: fel kell lépni a túszok szabadon bocsátásáért, mindent meg kell tenni a kialakult helyzet elmérgesedésének elkerüléséért, valamint tűzszünetre van szükség, újra meg kell teremteni a politikai békefolyamat folytatásának feltételeit.

Elmonda, békeidőben száz, vagy annál is több humanitárius segélyszállítmány indul Gázába naponta, most, a háborús időben mindössze huszonnyolc. "Egyértelmű, hogy ez nem elég" - hívta fel a figyelmet.

Biden segélyekről tárgyalt Netanjahuval

Vasárnap este a Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök – jelentette az izraeli média hétfőn. Az MTI beszámolója szerint a Haarec című lapnak washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az Egyesült Államok a Gázai övezetbe történő szárazföldi belépést elhalasztását tanácsolta, hogy időt nyerjenek az elraboltak kiszabadítására és a további humanitárius segélyek eljuttatására a palesztinokhoz.

Nyitókép: Segélyeket szállító kamion érkezik Gázába, az egyiptomi Rafah határátkelőn keresztül. Fotó: REUTERS/Stringer

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#segély#segélyszállítmány#segélykonvoj#egyiptom#rafah

Címlapról ajánljuk