Külföld

Erdogan benyújtotta a javaslatot Svédország NATO-csatlakozásáról

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 18:37

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn benyújtotta a parlamentbe a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Immáron egyedül az Orbán-kormány akadályozza az ország csatlakozását a katonai szövetséghez.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn benyújtotta a parlamentbe a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet – közölte a török elnöki hivatal.

Az államfő szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Törökország amiatt gyakorolt nyomást Svédországra, hogy hozzon intézkedéseket a két ország kapcsolatait megmérgező Korán-égetések ellen. Erdogan emellett korábban azt is a svéd hatóságok szemére vetette, hogy nem teljesítik a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatására vonatkozó török kéréseket, írja az MTI. 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn üdvözölte a lépést

Most a parlamentre vár, hogy döntsön a kérdésben. Várjuk, hogy NATO-tagok legyünk

– írta a svéd kormányfő az X nevű közösségi oldalon.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés üléstervében nyoma sincs a svéd NATO-csatlakozás kérdésének, amit immáron már csak Magyarország akadályoz. A Fidesz-frakciónál legutóbb az egyik svéd közszolgálati tévé 2019-es filmje verte ki a biztosítékot, amely a magyarországi demokrácia helyzetét mutatja be, és amelyben Gulyás Márton, a Partizán alapítója is megszólal.

Az ügyről az RTL Híradója is készített riportot:


A szóban forgó videóról már Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kövér László is elmondta a véleményét. A magyar kormány egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson. Korábban arról is írtunk, hogy valószínűleg leginkább arra várnak, hogy Erdogan beadja a derekát az ügyben, ami most megtörtént.

Az RTL Híradója a házelnök nyilatkozatával is foglalkozott:


Nyitókép: Presidential Press Office / File Photo via Reuters

#Külföld#Recep Tayyip Erdogan#svéd nato-csatlakozás#törökország

Címlapról ajánljuk