Külföld

Egy gázai keresztény templomot ért izraeli találat, sokan meghaltak

rtl.hurtl.hu

2023. október 20. 12:19

Az izraeli álláspont továbbra is az, hogy „a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja”.

Egy gázai templomnál menedéket kereső emberek közül sokan meghaltak, mások pedig megsebesültek, amikor az épületet izraeli támadás érte – közölte csütörtökön a Hamász-kormány belügyminisztériuma.

Az MTI azt írja, hogy a tájékoztatás szerint a Szent Porfíriosz görög ortodox templomot ért támadásnak „nagyszámú mártírja és sebesültje” van. Szemtanúk szerint a támadás célpontja egy közelben lévő hely lehetett. Az izraeli hadsereg pénteken elismerte, hogy előző nap légitámadást hajtott végre a térségben.

Korábban (csütörtökön) az Izraeli Védelmi Erők vadászgépei megtámadták a Hamász egyik parancsnoki és irányító központját

– mondta az izraeli hadsereg szóvivője.

Hangsúlyozta viszont, hogy „a Hamász szándékosan civilek által lakott területeken alakít ki állásokat, és a Gázai övezet lakóit élő pajzsként használja”, megismételte egyúttal Izrael kérését, hogy ürítsék ki a Gázai övezet északi részét.

Szemtanúk szerint a légitámadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Elmondásuk szerint a sérültek közül sokakat kórházba szállítottak. A jeruzsálemi ortodox patriarkátus „a lehető leghatározottabban elítéli a gázavárosi templomkomplexumát ért izraeli légicsapást” – olvasható hivatalos egyházi honlapon megjelent közleményében.

A patriárkátus hangsúlyozza, hogy olyan támadások, amelyek egyházak és intézményeik, illetve az általuk nyújtott menedékhelyek ellen irányulnak, háborús bűncselekménynek minősülnek, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A Szent Porfíriosz, amely az egyik legrégebbi, még működő templom a palesztin területen, egy minaret mellett, a régi Gáza történelmi negyedében található. A hely nem messze található az al-Ahli kórháztól, ahol kedd este egy robbanás 471 ember halálát okozta a Hamász hatóságai szerint.

A Gáza övezetben uralkodó állapotokkal korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Ahmad Hasaballah / Getty Images

#Külföld#izrael#templom#Gáza övezet#háború#palesztina#Hamász

Címlapról ajánljuk