Külföld

Egyiptom segélyszállítmányokat enged Gázába

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 7:34

Az ENSZ közlése szerint összesen mintegy 3000 tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gáza övezetbe juthasson.

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi, hogy belépjen a Gázai övezetbe – jelentette be az MTI tudósítása szerint Joe Biden amerikai elnök szerda este, összegezve az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését, mielőtt izraeli látogatását követően hazaindult az Egyesült Államokba. Az egyiptomi államfői hivatal ezzel egy időben azt közölte, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Joe Biden amerikai elnök telefonon megállapodott a humanitárius szállítmányok átjuttatásának körülményeiről a Gáza övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

Joe Biden a németországi Rammstein légi támaszponton hazaindulása előtt újságírók előtt elmondta, hogy az első, Egyiptom felől útnak induló szállítmányt továbbiak követhetik, amennyiben az ENSZ felügyelete alatt a segélyek eljutnak a rászorulókhoz. Hozzátette, hogy ha a Hamász emberei a szállítmányt lefoglalják, vagy nem engedik célba érni, akkor a humanitárius segítséget leállítják.

Joe Biden arról is beszámolt, hogy izraeli részről nem találkozott ellenkezéssel a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinoknak szánt izraeli látogatása idején megígért 100 millió dolláros humanitárius segéllyel szemben.

Szívszorító videón a légicsapások elől menekülő palesztin kisfiú és madara

Felfoghatatlan borzalmak a megtámadott kibucokban 

Nyitókép: Segélyeket szállító kamionok Egyiptomban, a gázai határnál. Fotó: REUTERS/Stringer/File Photo

#Külföld#izrael#gáza#egyiptom#segély#rafah#határ#határátkelő#ensz

Címlapról ajánljuk