Külföld

A „palesztin bin Láden”, aki kitervelte az Izrael elleni tömeggyilkos terrortámadásokat

Mohos MátéMohos Máté

2023. október 18. 10:44

A „gázai Che Guevaraként” is emlegetett Mohammed Deif a Hamász hadseregének egyik legfontosabb embere, ám nem tudni róla annyi életrajzi adatot, amennyit illene egy véreskezű terroristavezérről. Annyi biztos, hogy az izraeli ellentámadással esélye nyílik a hadseregnek, hogy az általuk 1995 óta leginkább keresett vezetőt likvidálják. A Deif általi fenyegetés ugyan megszűnhet, ám a férfi a Hamász mártírjává is válhat. Az ellene irányuló műveletek ezért gondos tervezést igényelnek.

 „A gázai Che Guevara”, „Izrael bin Ládenje” – csak két jelző, amelyeket az elmúlt években Mohammed Deif palesztin milicistára, a Hamász hadseregének, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok vezetőjére aggattak. A férfi egy nemzetközileg kevésbé reflektorfényben lévő, ám kulcsfontosságú szereplője a mostani konfliktusnak a Gáza övezetben, akit Izrael hadserege 1995 óta nagyon szeretne már levadászni. 

A Newsweek nemrég publikált cikkében arról írt: a mostani izraeli ellentámadás akár Deif végét jelentheti, ezzel pedig lehet, hogy maga a hadvezér is tisztában van, így most tudatosan készülhet arra, hogy a vég előtt mindent beleadjon az általa mindennél jobban gyűlölt izraeliek elleni harcba. 

Nemrég a terroristavezér életével foglalkozó professzor azt mondta: „Nem hinném, hogy egy embernek az ő hagyatékával, nevével, pozíciójával, valakinek, aki ennyire magáévá tette a készültség és a mártírság kultúráját eszébe jutna, hogy elhagyja a hazáját és a csatamezőt”.

Ha szárazföldi hadművelet következik, és az izraelieknek sikerül elérni hozzá, akkor az utolsó véréig küzdeni fog.

A „palesztin bin-Láden”, aki kitervelte az Izrael elleni terrortámadásokat
Deifet ábrázoló plakát Izraelben, amelyen az olvasható, hogy az IDF bosszút fogad a Jeruzsálemben megölt palesztinokon. Fotó: Momen Faiz / NurPhoto via Getty Images

A vendég, akinek kilenc élete van

Deifet úgy is ismerik, mint „a macska, akinek kilenc élete van”. Vezetékneve is egy becenév, eredetileg Mohammed Diab Ibrahim Masriként született. A Deif azt jelenti, hogy „vendég”, amit azért ragasztottak rá, mert a Hamász hadseregének vezetőjeként folyamatosan menekülnie kell az izraeliek elől, így bázisát állandóan mozgásban tartja. 

A terroristavezér már számos merényletkísérletet túlélt az évek alatt. Céljaihoz nem sajnálta felhasználni a családját sem. Egy 2014-es légitámadásban elvesztette feleségét, hét hónapos kisfiát, és hároméves lányát. Azóta pedig az embervadászat során meghalt egyik testvére és másik fia is. 

Deifet így személyes bosszúvágy is hajtja.

A legutóbbi merényletkísérletet 2021-ben úszta meg, hat évvel azután, hogy Izrael mellett az Egyesült Államok is hozzáadta őt a saját, Kifejezetten Keresett Globális Terroristák név alatt futó listájához. Az 1965-ben, menekülttáborban született Deif először akkor került a hatóságok látóterébe, amikor 1994-ben részt vett több izraeli katona elrablásában és meggyilkolásában. Ő tervezett meg öt robbantást izraeli buszokon, amelyekben összesen ötven ember halt meg. A második intifada idején pedig bombázások „hullámát” hajtotta végre.

Khaled Hroub, a katari Északnyugati Egyetem kutatója arról beszélt a Newsweeknek: ha Deifet sikeresen meg is ölik az izraeliek, az csupán rövid távon fog ártani a Hamász ütőképességének. Viszont, ha sikerül levadászniuk, a Hamász terroristáinak körében ennyire tisztelt – szinte imádott – férfi minden bizonnyal mártírrá válik, akinek a halála még hosszú ideig tüzelheti az elvakult harcosokat.

A „palesztin bin-Láden”, aki kitervelte az Izrael elleni terrortámadásokat
Deif halott feleségének és fiának holttesteik viszik palesztin gyászolók és tüntetők egy 2014-es izraeli rakétatámadás után Gáza ellen. Fotó: NurPhoto / Corbis via Getty Images

Miért ilyen nehéz vadászni rá?

Ahogy korábban írtuk, Deif folyamatosan mozgásban van, sosem marad sokáig egy helyen. De ez csak az egyik oka annak, hogy nehéz elkapni őt. Yossi Kuperwasser, az izraeli hadsereg, vagyis az IDF hírszerző részlegének korábbi vezetője szerint a Hamász többi vezetőjével szemben a terroristavezér a palesztinok egy része szemében „szimbólumnak” számít.

Avi Melamed korábbi hírszerző szerint jelenleg az IDF-nek nem is áll érdekében a férfit üldöznie, mert ha nincs reális esély arra, hogy elkapják, akkor csak annyit érnek el, hogy tovább erősítik a férfi kultuszát – ezt pedig sok ideje próbálják elkerülni. Hozzátette:

Nincs szükség megerősíteni a mítoszt. Egy brutális gyilkosról van szó, aki egy nagyon veszélyes és okos ember, majdnem pszichotikus személyiséggel.

Egy másik kutató szerint pedig manapság „Deif inspirációként szolgál a palesztinok új generációja számára egész. Ezt bizonyítják azok az esetek, amikor a tömegek a nevét kántálják”. Deif pedig nemcsak veszélyes, hanem elképesztően titokzatos is: magánéletéről keveset tudni, a mostani terrortámadások előtt pedig mindössze két-három olyan képet ismertünk, ami bizonyítottan őt ábrázolja – ezek pedig már több mint tíz éve készültek.

Ezért is volt óriási meglepetés, és szinte csoda az őt istenítő palesztinok számára, amikor a Hamász a támadás kezdetekor közzétette a férfi beszédét. Ráadásul a terroristavezér szavára Libanon, Irán, Jemen, Irak és Szíria iszlamistái is figyelnek, tisztelik őt, így közelinek érezhették magukhoz, amikor Deif az „iszlám ellenállás testvériségéről” beszélt Izraellel szemben.

Annak ellenére, hogy Deifről az a hír járja, hogy bármikor életét adná az általa annyira szeretett Hamász terrorszervezetért, elég jó abban, hogy megvédje magát, és ne hagyja, hogy megöljék. Szakértők szerint jelenleg több opciója is lehet. Ha valaki, ő biztosan képes lenne megszökni Gázából, hogy egy másik közel-keleti ország radikálisai között találjon menedéket, ahol minden bizonnyal tárt karokkal fogadnák. Azonban valószínűbb, hogy az utolsó pillanatig harcol az izraeliek ellen, ebben az esetben viszont vélhetően azt akarja majd elérni, hogy minél többet megöljön közülük.

A „palesztin bin-Láden”, aki kitervelte az Izrael elleni terrortámadásokat
Egy Deif elleni, 2002-es merényletkíséret után tömegek gyűlnek az utcára, ahol az izraeliek egy helikopterből kilőtt rakétával robbantották fel Deif autóját. Fotó: Abid Katib / Getty Images

Nyitókép: Deif egy olyan fotón, amit az izraeli közmédia tett közzé. Ho Old / Reuters

#Külföld#izrael#Gáza övezet#terrorista#iszlamista#oszama bin laden#palesztina#ma#mohammed deif#Hamász

Címlapról ajánljuk