Külföld

Az Iszlám Államra hivatkozott a francia tanárt meggyilkoló csecsen merénylő

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 15:02

Macron elnök felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják át a radikalizálódott, kitoloncolható személyek aktáit.

Az AFP hírügynökség forrása szerint az az orosz állampolgárságú csecsen férfi, aki múlt pénteken megölt egy tanárt egy francia iskolában, a támadás előtt készült videofelvételen azt mondta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében cselekszik. A húszéves Mohammed Mogucskov „nagyon mellékes” utalást tett a palesztin Hamász Izrael elleni október 7-i támadására is.

A pénteki támadást követően Franciaország megemelte a biztonsági készültség szintjét, hétezer katonát mozgósítottak. Az arras-i iskolát, ahol a pénteki gyilkosság történt, hétfőn hamis bombariadó miatt ki kellett üríteni. Brüsszelben hétfőn egy tunéziai férfi lőtt le két svéd fociszurkolót, ő szintén az Iszlám Államra hivatkozott.

A támadásokat követően Emmanuel Macron francia elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy visszatér az iszlamista terrorizmus, amelynek minden európai állam ki van szolgáltatva. Ugyanakkor úgy látta, hogy a francia biztonsági szolgálatok nem követtek el hibát az arras-i késeléssel összefüggésben. Macron a francia minisztereket arra utasította, hogy „testesítsenek meg” egy olyan államot, amely könyörtelen mindazokkal, akik gyűlöletet és terrorista ideológiákat dédelgetnek.

A francia elnök hivatala közölte, hogy Macron részt fog venni a halálra késelt tanár, az 57 éves Dominique Bernard csütörtöki temetésén.

Hétfőn Gerald Darmanin belügyminiszter bejelentette, hogy az Izrael elleni október 7-i támadás óta 102 embert vettek őrizetbe antiszemita cselekedetek, illetve a terrorizmus iránti támogatás kifejezésre juttatása miatt.

Az AFP arra is emlékeztet, hogy Bernard halála előtt csaknem három évvel, 2020. október 16-án egy párizsi külvárosi iskola előtt ugyancsak egy csecsen származású támadó fejezte le Samuel Paty tanárt.

A mostani merényletet elkövető Mogucskov ötéves kora óta élt Franciaországban. A francia belföldi hírszerzés potenciális fenyegetésként tekintett rá, és megfigyelés alatt tartotta csakúgy, mint apját, akit 2018-ban kitoloncoltak. Macron arra szólította fel a rendőrséget, hogy nézze át a radikalizálódott, kitoloncolható személyek aktáit. Darmanin szerint 193 ilyen esetet fognak felülvizsgálni.

Nyitókép: REUTERS/Pascal Rossignol

#Külföld#franciaország#terrorizmus#merénylet#emmanuel macron

Címlapról ajánljuk