Külföld

Berlinben Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, sok zsidó fél kimenni az utcára

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 18:22

A Hamász péntekre az egész muszlim világban tüntetésekre szólított fel a palesztinok támogatására. Több európai országban is az antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet megerősödésétől tartanak, köztük Németországban is, ahol a berlini rendőrség jelentősen fokozta a biztonsági intézkedéseket. Csütörtök este egy álarcos csoport Molotov-koktéllal dobálta meg a rendőröket. Van olyan zsidó üzlet, amely inkább bezár pénteken, mert féltik a személyzetet és a vendégeket.

A berlini rendőrség példátlan biztonsági intézkedéseket vezetett be a német fővárosban, miután a Hamász szélsőséges iszlamista szervezete az egész muszlim világban pénteken tartandó, Izrael és a zsidó intézmények elleni megmozdulásokra szólította fel szimpatizánsait – írta meg a Tagesspiegel.

A berlini német napilap összeszedte, milyen megmozdulások történtek a városban az elmúlt időszakban. Németországban több mint ötmillió muszlim él, az izraeli-palesztin háború miatt pedig úgy tűnik, hogy napról napra feszültebb a helyzet. A helyi sajtó szerint a berlini zsidó közösség aggódik az esetleges erőszakos atrocitások miatt, ezért sokan úgy tervezték, hogy otthon maradnak pénteken.

Molotov-koktélok repkedtek Berlinben

Szerda este ismeretlen elkövetők letépték azt az izraeli zászlót, amelyet a berlini városháza előtti oszlopra tűztek ki vasárnap, majd a szemétbe dobták. A rendőrség látta is az elkövetőket, ám azok el tudtak menekülni. A főváros némely pontján olyan drámai a helyzet, hogy az már tettlegességig is fajult. A német lap arról ír, hogy csütörtök este ismeretlenek megtámadtak egy járőrautót a forgalmas Friedrichstraße bevásárlóutcában.

A támadásban tíz maszkos ember vett részt, akik két Molotov-koktélt dobtak a rendőrautó irányába. A járművet azonban nem találták el, és végül a robbanóanyag sem gyulladt meg. Az álarcos csoport tagjai közben azt kiabálták, hogy „Allahu Akbar”, majd elszaladtak.

Nemrégiben Olaf Scholz német kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben, majd a berlini rendőrség elővigyázatosságból betiltott egy sor palesztinbarát demonstrációt. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke pénteken azt mondta, hogy ugyan megengedett az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezése, de ha az ügyet „terrorista propaganda terjesztésére” használják fel, akkor feloszlatják a gyűléseket.

Mindeközben a muszlimellenesség is felerősödhetett Németországban. A hét elején az egyik neuköllni iskolában állítólag a tanár elvette a palesztin zászlót egy 14 éves gyerektől, aki azzal ment be az intézménybe, majd válaszul megtiltotta a politikai szimbólumok használatát.

A berlini külügyminisztérium közelében csütörtök délután is tartottak bejelentett, eredetileg „a gyarmatosítás ellen” meghirdetett tüntetést, ahol a rendőrség azután lépett, hogy résztvevők palesztin zászlókat lobogtattak, majd skandálva megkérdőjelezték Izrael létjogosultságát.

Zsidó üzletek zártak be pénteken

A Hamász felhívására tekintettel több zsidó üzlet is zárva tartott pénteken a német fővárosban. A kelet-berlini „Doda's Deli” zsidó étterem nyíltan a szélsőséges szervezet fenyegetései miatt döntött így, mert féltik a személyzet és a vendégek biztonságát. Hasonló lépésre szánta el magát a Feinberg's nevű izraeli étterem is, miután 

gyűlölködő telefonhívásokat kaptak ismeretlenektől.

De persze akadnak olyan üzletek is, amelyek inkább nyitva maradnak, bízva abban, hogy a nagyfokú rendőri jelenlét miatt nem történhet baj. A Makkabi Berlin zsidó sport- és futballklub például azt nyilatkozta: ugyan nem függeszti fel az edzéseket, de közölték, hogy fokozott biztonsági óvintézkedések mellett tartják meg a vasárnapra tervezett kupamérkőzést.

Sorra tiltják be a palesztinbarát tüntetéseket

Sok európai országban attól tartanak, hogy a háború miatt megerősödik antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet, miután az emberek világszerte utcára vonulnak. Nyugati bevándorló arabok és palesztinpártiak olykor szélsőséges megnyilvánulásokkal fejezik ki szimpátiájukat a Hamász iránt, Sidney-ben egyenesen elgázosítással fenyegették meg a zsidókat.

Franciaországban a közrendre hivatkozva betiltották a palesztinpárti tüntetések minden formáját, a szabályszegő külföldi állampolgárokat pedig deportálással fenyegetik. Itt él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is. A francia rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett Párizsban csütörtökön, hogy feloszlasson egy palesztinokat támogató, betiltott gyűlést.

Péntek délután 4 órára Budapesten is meghirdettek egy palesztinok melletti szolidaritási tüntetést a magyar külügyminisztérium elé, azonban Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel a Kossuth rádiós beszédében szólt, hogy a BRFK betiltotta a megmozdulást. „Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni” – közölte a budapesti rendőrség.

A Gáza övezetet uraló Hamász fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek. A fegyveresek körülbelül 150 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a 6000-et. A gázai kórházakban drámai állapotok uralkodnak, az övezetet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatos összes cikkünket itt tekintheti meg.

Az „izraeli pokollal” az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Német rendőrök intézkednek egy palesztinbarát tüntetésen Berlinben, 2023. október 13-án. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

 

#Külföld#izrael#németország#berlin#tüntetés#antiszemitizmus#zsidók#palesztinok#izraeli háború

Címlapról ajánljuk