Külföld

„Látod a csecsemőket, az anyákat, az apákat a hálószobájukban, ahogyan a terrorista megölte őket”

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 16:26

Itai Veruv izraeli vezérőrnagy szerint ami a Kfar Aza kibucban történt az nem háború, hanem mészárlás, terrortevékenység. 

Az izraeli védelmi erők kedden végigvezették a külföldi sajtót a Kfar Aza kibuc területén, ez az egyik legsúlyosabban érintett terület volt, amikor a Hamász fegyveresei a Gázából megtámadták Izraelt. Az újságírókat leírhatatlan állapotok fogadták.

Látod a csecsemőket, az anyákat, az apákat a hálószobájukban, a védett szobájukban, és azt, ahogy a terrorista megölte őket. Ez nem háború, ez nem csatatér. Ez egy mészárlás, ez egy terrortevékenység

 –  idézte a Reuters hírügynökség Itai Veruv izraeli vezérőrnagyot, aki hozzátette: „Ilyesmit még soha életemben nem láttam. Ez olyasmi, amit nagyapáinktól, nagyanyáinktól hallva képzeltünk el az európai pogromok idejéről és más helyekről. Ez nem olyasmi, ami az új történelemben történik.”

A hírügynökség szerint a kibuc egyik kis háza előtt az egyik lakó holttestét egy lila lepedő takarta. Másutt a fegyveresek holttestei feküdtek arccal lefelé a földön. A kibuc szélén egy lerombolt kapu mutatta, hogy a Hamász terroristái hol hatoltak be. Néhány ház szinte teljesen elpusztult a támadásban, a falak összeomlottak, megégtek.

A beszámoló szerint az izraeli csapatok házról házra jártak, hogy zsákokban elszállítsák a civil holttesteket. Korábban nem tudták elvinni őket a terroristák elleni harcok miatt. Az egyik katona azt kiabálta: 

Mondd el a világnak, mit láttál itt.
 

Ahogy korábban megírtuk, több mint száz holttestet találtak a Gáza övezet határvidékénél lévő Beri kibucban. „Házról házra jártak, bementek az óvóhelyekre” – idézte fel az Ynetnek az elmúlt napokban történt iszlamista támadásokat a 70 éves Dani Fux, aki a háza padlásán bujkált. Vagy mindenkit megöltek, vagy elvitték a gyerekeket és megölték a szülőket, vagy fordítva, mondta.

Az Izraelben kitört háború fő kérdése jelenleg, hogy túl fog-e terjedni a Gáza övezeten és regionális háborúvá alakul-e át – jelentette ki Feledy Botond külpolitikai elemző a Reggeliben. De hogyan lehet, hogy Izraelt ennyire váratlanul érte a Hamász támadása? A szakértő szerint a terroristacsoport olyan tervet rakott össze, amire nem gondoltak az izraeliek:

 

Nyitókép: Izraeli katonák elszállítják azoknak a civileknek a holttestét, akiket napokkal korábban palesztin fegyveresek öltek meg a gázai határ közelében, az izraeli Kfar Aza kibucban. – Amir Levy / Getty Images

#Külföld#izrael#izraeli háború#kibuc#gyilkosság#terrorista#Hamász

Címlapról ajánljuk