Külföld

A Fővárosi Nagycirkusz artistáit is kimenekítették Izraelből

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 11:29

A Fővárosi Nagycirkusz négy magyar artistája is ott volt, amikor a Hamász megtámadta Izraelt, sikeresen kimenekítették őket.

Négy magyarországi artistát is ki kellett menekíteni Izraelből a háború kitörésekor – közölte a Fővárosi Nagycirkusz a Facebook-oldalán.

A cirkusz tájékoztatása szerint Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát sikeresen hazatértek a háború sújtotta Izraelből, de nehéz órákat éltek meg. Törlésre kerültek repülőjárataik, így a magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük az éjszakát.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ külügyminisztériumi bejelentést tett és konzuli segítséget kért az artistáknak, akik a régióból indított mentesítő járattal hazatérhettek Magyarországra.


Mint arról az RTL Híradója is beszámolt, a honvédség repülőgépei hétfőn hajnali 4 óra körül szálltak le a Liszt Ferenc repülőtéren. A magyar kimentettek között van az a 11 fős, többségében gyerekekből álló csoport, amelyik a Gáza övezetből menekült el, valamint az a roma csoport is, amelyik napokra Tel-Avivban rekedt.


Hivatalosan is kihirdette a hadiállapotot az izraeli biztonsági kabinet a Hamász palesztin terrorszervezet összehangolt támadása után. Előzőleg az izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy megbosszulják, hogy a Hamász behatolt Izrael területére.

Az összecsapásokban legalább 800 izraeli életét vesztette, míg a Hamász elleni izraeli válaszcsapásoknak a Gáza övezetben hétfő estére több mint 550 halottja volt. A sebesülteké meghaladja a háromezret, és 150-re tehető a terroristák által elrabolt emberek száma.


Nyitókép: Fővárosi Nagycirkusz / Facebook

#Külföld#fővárosi nagycirkusz#artisták#izraeli-palesztin háború

Címlapról ajánljuk