Külföld

A brit kormány próbál nyomást gyakorolni a BBC-re, hogy nevezze terroristának a Hamászt

rtl.hurtl.hu

2023. október 10. 16:28

A brit közmédia arra hivatkozik, hogy irányelvei szerint a nézőknek kell megalkotniuk az efféle következtetéseket.

A brit kormány felszólította a BBC-t, hogy vizsgálja felül azt az álláspontját, hogy a Hamászt nem nevezi terrorszervezetnek az izraeli-palesztin konfliktusról szóló tudósításaiban – írja a Deadline.

A brit közmédia a Hamászt „fegyveres csoportként”, vagy ehhez hasonló megnevezéssel említi szerkesztői irányelveire hivatkozva. Az inews.co.uk cikke szerint ezek az irányelvek azt javasolják, hogy kerüljék az érzelmi töltetű kifejezések használatát a közel-keleti eseményekről szóló tudósításokban.

Danny Cohen korábbi BBC-igazgató értetlenségét fejezte ki a döntés kapcsán: „Ha a brit kormány a Hamászt terrorista szervezetként definiálja, nincs magyarázat arra, hogy a Hamász terroristáinak barbár cselekedeteit miért ne lehetne nevén nevezni” – írta.

Ehhez képest a BBC szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy számos megszólalója volt tudósításaiknak, akik terroristának nevezték a támadókat, és arról is beszámoltak, hogy számos nyugati kormány, köztük a brit terrorszervezetként tartja számon a Hamászt. A BBC egyik munkatársa pedig azt mondta: az izraeli-palesztin szembenállás az egyik legmegosztóbb téma a hírekben, és mindkét oldalról elfogultsággal vádolják őket.

Mindenesetre Lucy Frazer brit kulturális miniszter egy találkozón arra kérte Tim Davie-t, a BBC főigazgatóját, hogy vizsgálják felül az irányelveiket. Erről a tárcavezető egy levélben számolt be, amit a Brit Zsidók Képviselőinek Testülete elnökének küldött. A testület szerint ocsmányság, hogy a BBC nem nevezi terroristának a Hamászt.

Hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök is azt mondta: most nincs itt az ideje a kétértelműségeknek, nevén kell nevezni a dolgokat.

A BBC ugyanakkor nem köteles a miniszterek elvárásai szerint cselekedni, mert szerkesztői függetlenséget élvez.

Nem tehetjük magunkévá más emberek nyelvhasználatát. A mi felelősségünk, hogy objektívek maradjunk és úgy tudósítsunk, hogy a közönségünk saját maga értékelje, hogy ki, mit és kivel tesz.

A Brit Zsidók Képviselőinek Testülete elnöke, Marie van der Zyl ugyanakkor úgy gondolja: a BBC álláspontja sértő számos brit zsidó számára, akiknek barátai és családtagjai népirtó antiszemita terroristák támadása alatt állnak, és egyáltalán nem szolgálja a nézők millióit.

A BBC ugyanakkor elismerte, hogy hiba volt sugározni azt az interjút, amelyben a Gázai Iszlám Egyetem oktatója a Hamász Izrael elleni támadásait a varsói gettólázadáshoz hasonlította. A Brit Zsidók Képviselőinek Testülete ezt is kifogásolta.

A szombaton kirobbant háború tágabb összefüggéseiről Kaiser Ferenc és Feledy Botond szakértőket kérdeztük az rtl.hu-n, ezt a cikkünket ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: REUTERS/Hollie Adams/File Photo

#Külföld#izraeli háború#izrael#Hamász#bbc#egyesült királyság#terrorizmus

Címlapról ajánljuk