Külföld

Több mint 1100 halott Izraelben és Gázában, 310 magyart menekítettek ki

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 6:54

Nagyjából hétszáz izraeli és négyszáz palesztin halt meg, és több ezren sebesültek meg a Hamász támadása után. Az izraeli kormány „hosszú és nehéz háborúra” készül a Hamász ellen, ami több mint száz izraelit ejtettek túszul. 

  • Az izraeli hadsereg közlése szerint több mint hétszáz izraeli halt meg és több mint kétezren sebesült meg, a Hamász szombati támadása óta. A sebesültek között többen kritikus állapotban vannak, és arra figyelmeztettek, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Az áldozatok között civilek és katonák is vannak.
  • Közben Gázában több mint négyszázan haltak meg az izraeli légicsapásokban, köztük majdnem nyolcvan gyerek, és több mint 2300-an sebesültek meg – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Hozzátették, hogy több száz kórházban kezelt ember van életveszélyben, miután Izrael megszüntette az áramszolgáltatást Gázában. A területnek van saját erőmű, de működtetéséhez csak pár napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre.
  • Az ENSZ közlése szerint Gázában közel 74 ezer ember hagyta el az otthonát, és keresett menedéket a szervezet menhelyein. Ez a szám várhatóan emelkedni fog.
  • Közben több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában – tudatta a Haárec című izraeli újság. A túszok között nők és gyerekek is vannak.
  • Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények, köztük egy mecset ellen, amivel „súlyos károkat okoztak” a szervezetnek. Izrael déli területeire, ahova a Hamász ezer fegyverese tört be, több tízezer katonát vezényeltek. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „hosszú és nehéz háborúra” kell készülni.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 21:35

Sértetlenül találtak rá az ikerbabákra, akiket a Hamász által meggyilkolt szüleik rejtettek el

A 10 hónapos babákra 14 órával később találtak rá. 

Meggyilkoltak a Hamász terroristái egy fiatal izraeli házaspárt, miután betörtek az otthonukba – írja a New York Post

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 18:58

Egyiptom a támadás előtt tíz nappal figyelmeztethette Izraelt, mire készül a Hamász

Az izraeli miniszterelnöki hivatal viszont tagadja ezt.

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából, írja az MTI az izraeli médiára hivatkozva.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 18:34

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását

A hatóság Szaúd-Arábiával alig pár hete tárgyalt a leendő Palesztin Államról.

Az EU felfüggesztette a Palesztin Hatóság finanszírozását a Hamász hétvégi izraeli terrortámadása miatt, írja a Politico Várhelyi Olivér EU-s bővítési biztos közlése alapján.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 17:48

Magyar dj is fellépett az izraeli fesztiválon, ami mészárlásba torkollott

A rendezvény plakátja szerint Tóth András „Wegha” hajnali 3:30-4:45 között lépett fel a Negev-sivatagban tartott partin, a fegyveresek 7 óra körül törtek rájuk.

Egy magyar DJ, az Ozora egyik szervezője is fellépett azon az izraeli zenei fesztiválon, ahová betörtek a Hamász terroristái, és brutálisan öldökölni kezdtek, írja a Telex. A terroristák nagyjából háromszáz embert mészároltak le, de szerencsére Tóth András „Wegha” nem volt köztük.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 16:14

Parkoló autó vette fel, ahogy a terroristák rajtaütöttek a partizó fiatalokon a Negev-sivatagon

Újabb drámai videó látott napvilágot a 260 áldozatot követelő szombat reggeli terrorakcióról. Ezt egy parkolóban hagyott autó kamerája rögzítette.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 16:07

Videón, ahogy egy gázai robbanás megszakítja a BBC élő közvetítését

A közeli robbanás a képernyőn keresztül is érzékelhető volt. 

Az izraeli hadsereg nemrég megtorló légicsapásokat hajtott végre Gázában, miután a Hamász palesztin fegyveres csoport támadáshullámot indított az ország ellen. 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 15:18

„Dugd a palesztin zászlót a seggedbe!” – az iráni fociultrák is egymásnak estek Izrael miatt

A Perszepolisz és a Gol Gohar mérkőzésén tűztek össze a szurkolók.

Habár Irán vezetése a Hamászt támogatja a hétvégén kitört izraeli háborúban, az iráni nép elég megosztott az ügyben: ezt mutatja az is, hogy vasárnap a Perszepolisz és a Gol Gohar mérkőzésén Izrael okán estek egymásnak a fociultrák.

7 hónappal ezelőttKovács István2023. október 9. - 15:00

Irán két legyet üthet egy csapásra a Hamász izraeli támadásával

Irán tagadja, hogy köze lenne a Hamász Izrael elleni támadásához, de egyre inkább látszik, hogy nyakig benne van. Amellett, hogy minden támadást támogatnak a zsidó állam ellen, megakadályozhatják Izrael és Szaúd-Arábia közeledését egymáshoz, ami egy megállapodásban csúcsosodhat ki.

Jól illeszkedik Irán stratégiai céljaihoz a Hamász szombaton indított támadása Izrael ellen – írja Patrick Wintour a Guardian külpolitikai szerkesztője, elemzője. Úgy véli, lehetséges, hogy a támadások közvetlen kiváltó oka a palesztin csoportok és Izrael közötti egyre növekvő feszültség volt – különösen a Netanjahu-koalíció hónapok óta tartó magatartása miatt, beleértve az al-Aksza mecsetnél elkövetett provokációkat is –, de Iránnak és az általa támogatott csoportoknak van egy hosszú távú célja. Meg akarják hiúsítani az Egyesült Államok törekvéseit, hogy normalizálják a Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatokat, ami megerősítené az Washington szerepét a Közel-Keleten.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 13:31

Izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen, legalább ötven halott

Legalább ötven ember meghalt az izraeli légierő támadásaiban a Gázai övezet északi részén – közölte az Al Jazeera helyszíni tudósítója. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint a palesztin területen már több mint ötszázan haltak meg, míg a sebesültek száma több mint 2700. 

Az izraeli légierő és hadsereg közölte, hogy „széleskörű” támadásokat indítottak Hamász-célpontok ellen a Gázai övezetben. 

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 12:51

Gázai állapotok az izraeli válaszcsapás után

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 12:26

Rakétatámadások szerte Izraelben

Megszólaltak a légvédelmi szirénák helyi idő szerint délben Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és szerte Izraelben. Jeruzsálemben több robbanás hangját is hallani lehetett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy azokat rakéták becsapódása, vagy az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer okozta. 

Közben a Hamász bejelentette, hogy 120 rakétát lőtt ki az Izrael déli részén található Asdód és Askelón városára. A két városban egy izraeli mentőszolgálat közlése szerint legalább öten megbesültek, köztük ketten súlyosan. A Channel 12 izraeli televízió „több sérültről” számolt be.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 12:01

Izrael teljes blokád alá helyezi a Gázai övezetet

Izrael teljes blokád alá helyezi a Gázai-övezetet, miután a Hamász fegyveresei több száz halálos áldozattal járó támadást indítottak Izrael ellen. Ezt Joáv Galant izraeli védelmi miniszter jelentette be hétfőn.

A miniszter kijelentette: vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el.

A miniszter közölte, hogy

a Gázai övezetbe nem engednek be áramot, élelmiszert, vizet és üzemanyagot sem.

 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 11:42

Az izraeli lobogó színeibe borult a Lánchíd

A szolidaritás jeléül. 

„Szolidaritásunk jeléül tegnap este az izraeli lobogót idéző kék-fehér világítást kapott a Lánchíd” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 11:16

Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város felett – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn. A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet.

Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregben, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg. A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

Magyarországról is több itt tanuló izraeli diák próbál hazautazni, hogy jelentkezzenek a hadseregbe.

Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli városokban
Izraeli rendőrök Sedrotban – Fotó: Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images
7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 9. - 10:52

A magyar légierő 325 embert menekített ki Izraelből

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Leszögezte, hogy a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése.

Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában tehát a magyar légierő három repülőgéppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből” – húzta alá.

Így a hazatérésben segítséget kérő magyar emberek mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miután néhány perccel ezelőtt a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét.

Közölte, hogy az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#izrael#palesztin#háború#harcok#izraeli háború

Címlapról ajánljuk