Külföld

Egyiptom a támadás előtt tíz nappal figyelmeztethette Izraelt, mire készül a Hamász

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 18:58

Az izraeli miniszterelnöki hivatal viszont tagadja ezt.

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy „valami rendkívüli, szörnyű támadás” készül Gázából, írja az MTI az izraeli médiára hivatkozva.

A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg „nagyon el van foglalva” a ciszjordániai terrorcselekményekkel.

Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy „a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll”. Az egyiptomi hírszerzők így emlékeztek vissza: „Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket”.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: „az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis”. Korábban többen is beszéltek arról, hogy az izraeli vezetést váratlanul érhette a támadás.

Egy Izraelben élő magyar azt nyilatkozta az RTL Híradónak: „Nem tudom, az elmúlt időszakban hogyan tudjuk majd magunkat túltenni” azon, hogy a korábbi eszkalációkkal ellentétben most fegyveresek is behatoltak az országba. „Ez megkérdőjelezi az eddigi felfogást, ami szerint a hadsereg ott van, és éberen vigyáz. Hát, most valaki nagyon elaludt”.


Nyitókép: Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. Fotó: Contributor / Getty Images

#Külföld#izrael#egyiptom#figyelmeztetés#Hamász#támadás#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk