Külföld

Elpusztult a Szabadkánál talált kölyökoroszlán

rtl.hurtl.hu

2023. október 7. 19:29

Meghalt az a kölyökoroszlán, amelyet egy Szabadka közeli autóútnál talált meg egy sofőr. A kisoroszlán alultáplált és gyenge volt, a Palicsi Állatkert munkatársai több mint két hétig küzdöttek az életéért.

Pénteken elpusztult a Szabadka közelében talált kisoroszlán, miután 15 napon keresztül küzdöttek az életéért – írja a Szabad Magyar Szó.

Szeptember végén írtunk arról, hogy válságos állapotban van az a kölyökoroszlán, amelyet egy Szabadka közeli autóútnál talált meg egy sofőr. Az állat alultáplált és gyenge volt, jobb combcsontja pedig eltört, korábban műteni is kellett.

A vajdasági magyar lap szerint az állatot a Palicsi Állatkertben ápolták, a gondozók több mint két hétig küzdöttek az életéért. A szomorú hírről az állatkert számolt be, közleményükben azt írták: „Kiki, a kisoroszlán esete sajnos rámutatott, hogy mindaddig, amíg vannak olyan emberek, akik szórakozásból vásárolnak vadállatokat, anélkül, hogy ellenőriznék, képesek-e azoknak a szükséges feltételeket biztosítani, és figyelmen kívül hagyva, hogy ilyen állatok tartásához a környezetvédelmi minisztérium engedélye szükséges, addig befogadó központjainkba érkezni fognak az olyan madarak, amelyeknek levágták a szárnyait és leragasztották a csőrüket, hogy ne menekülhessenek el és senki meg ne hallja őket, valamint a különféle állatok, amelyek dobozokba zárva levegő nélkül maradtak, vagy mint ez a kisoroszlán”

Korábban arról adtunk hírt: miután megtalálták, a néhány hónapos nőstény barátságosan viselkedett az emberekkel, de legyengült állapotban volt. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, hogy kiderüljön, ki és honnan szerezhette be az oroszlánt.


Szerbiában jelentős mértékű a csempészett vagy törvénytelenül, állatkertektől vásárolt állatok tartása. Minden évben fény derül néhány ilyen esetre, és nem ez az első alkalom, hogy szabadon engedett nagymacskát találtak, mert a szakértők szerint a felnőtt, gyakran már veszélyes ragadozóval sokan nem tudnak mit kezdeni, és inkább szabadon engedik.

Nyitókép: Zoo Palić / Facebook

 

#Külföld#elpusztult#kisoroszlán#Szabadka#szerbia#csempészet

Címlapról ajánljuk