Külföld

Hivatalossá vált a végeredmény, Robert Ficót felkérik a kormányalakításra Szlovákiában

rtl.hurtl.hu

2023. október 1. 18:07

Az exit pollok hatalmasat tévedtek, végül Orbán szövetségese nyert a szavazatok 22 százalékával.

Robert Fico pártja, a Smer-SD nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

Az MTI szerint a hivatalos végeredménye szerint összesen 7 párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba.

Az eredmény:

  • Irány (Smer) 22,9 százalék – 42 mandátum
  • Progresszív Szlovákia (PS) 17,9 – 32 mandátum
  • Hang (Hlas) – Szociáldemokrácia 14,7 – 27 mandátum
  • Egyszerű Emberek és szövetségesei (OLaNO) 8,8 – 16 mandátum
  • Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 6,8 – 12 mandátum
  • Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,3 – 11 mandátum
  • Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 – 10 mandátum

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

A választások hivatalos végeredményeire reagálva a Smer elnöke, Robert Fico azokat „nagyon jóknak” nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak alakítani.

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani. Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak.

A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak. A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban. Az új összetételű parlamentnek harminc napon belül kell összeülnie.


Nyitókép: MTI / EPA / Martin Divisek

#Külföld#robert fico#szlovákia#választás#győzelem#kormányalakítás

Címlapról ajánljuk