Külföld

Robert Fico pártja, a Smer nyerte a szlovákiai választást 94,6 százalékos feldolgozottság mellett

rtl.hurtl.hu

2023. október 1. 6:17

Jelen eredmény szerint a magyar Szövetség nem jut be.

Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál, írja az MTI.

Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. 

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. 

Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint az eredmény:

  • Smer 23,37 százalék – 42 mandátum
  • Progresszív Szlovákia 16,86 – 31 mandátum
  • Hang (Hlas) – Szociáldemokrácia 15,03 – 27 mandátum
  • Egyszerű Emberek és szövetségesei 9,05 – 16 mandátum
  • Kereszténydemokrata Mozgalom 6,92 – 13 mandátum
  • Szabadság és Szolidaritás 6,13 – 11 mandátum
  • Szlovák Nemzeti Párt 5,68 – 10 mandátum

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.  Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

Cikkünk a hosszúra nyúlt kampányról és a háttérről, illetve hogy milyen szerepet játszott az egészben Orbán Viktor: 
Orbán Viktor „békepárti” szövetségese az esélyes a szlovák választáson, akinek pont kapóra jönnek a Magyarországról érkező menekültek

Nyitókép: Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

#Külföld#robert fico#Smer#szlovákia#választás#szavazatok#szövetség

Címlapról ajánljuk