Külföld

Véget érhet az írósztrájk, ami megbénította Hollywoodot

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 8:42

A hollywoodi forgatókönyvírók közölték: előzetes megállapodás született a filmstúdiókkal, ezzel véget érhet a hónapok óta húzódó hollywoodi sztrájk, ami jóformán teljesen megbénította az amerikai szórakoztatóipart.

A hollywoodi forgatókönyvírók azt állítják, hogy előzetes megállapodásra jutottak a stúdiófőnökökkel, amely véget vethet a közel öt hónapja tartó sztrájknak – írja a BBC.

Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) a javasolt megállapodásról szóló üzenetében azt írta, hogy a részleteket még véglegesíteni kell, és még nem fújják le a sztrájkot, de „a mai naptól kezdve felfüggesztik a sztrájkőrséget”. Annyit közöltek, hogy a megállapodás „kivételes, és az írók számára jelentős eredményeket és védelmet biztosít”.

Mint arról beszámoltunk, a forgatókönyvírók után a hollywoodi színészek is sztrájkolni kezdtek, miután nem tudtak egyezségre jutni a filmstúdiókkal. Több mint hatvan év után először történt meg, hogy egyszerre sztrájkolnak Hollywood írói és színészei, ez a kettős sztrájk pedig gyakorlatilag leállította az amerikai szórakoztatóipart. A szakmabeliek többek közt attól félnek, hogy a mesterséges intelligencia elveheti a munkájukat.  

A hollywoodi sztrájkok miatt több film forgatása Magyarországon is leállt, a témában korábban az RTL Híradója készített riportot:

Nyitókép: David Livingston / Getty Images

 

#Külföld#hollywood#forgatókönyvíró#színészek#sztrájk#megállapodás

Címlapról ajánljuk