Külföld

Ingyen kaphatnak menstruációs termékeket a rászoruló nők Bécsben

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 14:54

Havonta egy csomag betétet vagy tampont igényelhetnek a drogériákban.

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy úgynevezett Rote Box, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket – adta hírül az osztrák főváros.

„A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is” – nyilatkozta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok.

A döntést egy három hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Ezt a projektet terjesztik most ki egész Bécsre. 

A program keretében a rászoruló lányok és nők ifjúsági centrumokban és szociális boltokban kérhetnek utalványfüzetet, amely segítségével havonta egy csomag sajátmárkás tampont vagy egy csomag sajátmárkás betétet kapnak ingyen a BIPA-ban felállított Rote Box polcáról.

A projekt a bécsi nők körében tavaly tavasszal végzett „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatás nyomán valósul meg, amelyen a résztvevők többek között ingyenes menstruációs termékeket és több alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot kívántak maguknak. 

A felmérésben 15.500 bécsi nő vett részt és összesen 77 ezer ötletet, javaslatot és igényt osztottak meg a várossal. A kutatás kapcsán már átadták a „Csajzónát” Favoritenben, ahol a lányok biztonságos körülmények között, fogyasztási kényszer nélkül találkozhatnak, valamint olyan projekteket indítottak, amelyek növelik a lányok, nők arányát a műszaki szakmákban. Megkezdte működését Bécs ötödik védett háza is.

Hasonló projekt működik Terézvárosban is, ahol szintén ingyenes intim csomagot kaphatnak a rászoruló, kerületi nők. Nem reprezentatív kutatások szerint Magyarországon a fiatal lányok 10 százaléka nem tudja megvenni magának havonta az intim betétet, és sokszor az iskolából is hiányoznak emiatt. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#bécs#menstruáció#menstruációs szegénység#tampon#betét#bipa#drogéria#intim higiénia

Címlapról ajánljuk