Külföld

Svédországban az iskolai tananyag része, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 15:01

Szijjártó Péter levélben kérte ki magának, hogy a svéd iskolákban „hamis információkat terjesztenek Magyarországról”. Arra utalt, hogy emiatt sem ratifikálja Magyarország a svéd NATO-csatlakozást.

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát – írta svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Szerinte a svéd politikusok többször is megkérdőjelezték Magyarország demokratikus jellegét. Azt írta, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

Ha azt hallják, hogy az Önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik

– írta.

„Most pedig, tisztelt Miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon” – közölte.

Szijjártó Péter szerint biztos benne, hogy Tobias Billström érti a két jelenség közötti ellentmondást: „Önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az Önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát.”

Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az Ön folyamatos követelésének teljesítését

 – írta.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról. Azt mondta, Svédország mindent megtesz, hogy Magyarország ne ratifikálja a NATO-csatlakozásukat, mivel egyes hírek szerint Svédországban állami iskolákban vetítenek olyan filmeket, amelyek azt állítják: Magyarországon romlott a jogállamiság helyzete. 

Szijjártó Péter sokkal visszafogottabban nyilatkozott nemrég egy másik tankönyvről, ami Oroszországban jelent meg és abban fasiszta lázadóknak nevezik az '56-os szabadságharcosokat. A magyar külügyminiszter úgy reagált: azért nem rendelik be az orosz nagykövetet, mert szerintük 1956 nem vita tárgya.


Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka.
 

#Külföld#svédország#nato-csatlakozás#szijjártó péter#tobias billström#levél#iskola#tananyag#demokrácia

Címlapról ajánljuk