Külföld

Szijjártó Péter: Eddig nem sikerült rendezni a vitás kérdéseket Stockholmmal, ősszel veszi elő az országgyűlés a svéd NATO-csatlakozás kérdését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 28. 19:54

Szijjártó Péter szerint ősszel dönthet az Országgyűlés arról, hogy mikor szavaz Svédország NATO-csatlakozási kérelméről.

A szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége az Országgyűlésnek arra, hogy döntést hozzon, mikor szavaz Svédország NATO-csatlakozási kérelméről, mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a TRT World török televíziós csatornának adott interjújában, írja az MTI.

„A magyar kormány már rég elvégezte a házi feladatát Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban, mert még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek, amelynek a szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége arra, hogy döntést hozzon arról, mikor szavaz a témában” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint eddig nem sikerült rendezni a vitás kérdéseket Stockholmmal, és kijelentette: sajnálattal veszi tudomásul, hogy Magyarország célpontja és áldozata lett ennek a nemzetközi politikai diskurzusnak, amelyet „a bírálatok és ítélkezések határoznak meg”, és amelyekkel beavatkoznak a magyar belpolitikai életbe.

A kormány nem akar a svéd NATO-tagság akadályává válni, és folyamatosan konzultál a török vezetőkkel a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelemmel kapcsolatban, mondta Szijjártó Péter. „NATO-szövetségesként Magyarország figyelembe veszi Törökország érdekeit és álláspontját, hiszen egy katonai-védelmi szövetségnek a bizalmon kell alapulnia” – emelte ki a miniszter.

Svédország Finnországgal együtt nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz 2022. május 18-án. Hosszas diplomáciai huzavona végén utolsókként Magyarország majd Törökország ratifikálta a finn tagsági szerződést. Svédország viszont azóta sem válhatott a katonai szövetség tagjává, Törökország és a török diplomáciával együtt mozgó magyar kormány miatt. A Svédországban élő, a török kormánnyal ellenséges, Törökország által terroristának tartott kurdok kiadatása máig rendezetlen ügy a svéd és török diplomáciában.

Orbán Viktor múlt hét pénteken a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a legfontosabb diplomáciai igazodási pont jelenleg Törökország:

Most minden csap Erdogan elnök kezében van, minden gáz most Törökországon keresztül jön, jóban kell vele lenni, meg kell adni neki a tiszteletet.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#orosz-ukrán háború#svédország#nato-csatlakozás#diplomácia#magyarország#törökország#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk