Külföld

Putyin: Hiba volt tankokat küldeni Budapestre 1956-ban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 12. 11:33

Prágába is 1968-ban – mondta az orosz elnök. Ám az új orosz tankönyvekben egészen más szerepel.

Hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, totálisan átírták az orosz történelemkönyveket, amelyekből a 11. osztályos tanulóknak kell tanulniuk. 

A könyvben azt írják, hogy 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. 

Továbbá azt állítják, hogy a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.

Ám Putyin most úgy fogalmazott: „Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt, és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel. De éppen ez az a gereblye, ezek azok a gereblyék, amelyekre a vezető nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok ma rálépnek.”

Putyin ezzel a kijelentésével a moderátornak arra a megjegyzésére reagált, hogy több ország, köztük Magyarország és Csehország szerint Oroszország a szovjet korszakban gyarmatosítóként viselkedett, amikor csapatokat vezényelt Magyarország és Csehország fővárosába.

A történelemhamisító tankönyvről a magyar kormánynak nem sok mondanivalója volt, Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, azért nem hívatják be például az orosz nagykövetet, mert „'56 nem vita tárgya”.


Nyitókép:  Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórumon 2023 szeptember 11-én. Fotó: Contributor/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#1956#1956-os forradalom

Címlapról ajánljuk