Külföld

Leleplezték Putyin új luxusjachtját, ami csak 8 milliárddal drágább, mint a Mészáros Lőrinc-féle hajó, de van rajta páncélozott napernyő

Nagy MartinNagy Martin

2023. szeptember 1. 13:15

Vlagyimir Putyin a háborús szankciók megkerülésével, nyugati cégek segítségével újíttatta fel 100 millió dolláros luxusjachtját, amire így további mintegy 11,2 milliárd forintot költött – derítette ki a Navalnijhoz köthető orosz Antikorrupciós Alapítvány. A hajón méregdrága szőnyegek, helikopterleszálló és táncparketté alakítható medence is van, ráadásul 20 méterrel hosszabb, mint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég hajója, amelyen idén nyáron üdült a felcsúti milliárdos.

Miközben csapatai Ukrajnába özönlöttek, Vlagyimir Putyin orosz elnök dollármilliókat költött az egyik szuperjachtjának felújítására. A 82 méteres Graceful (azaz Kecses, Bájos) értéke mintegy 100 millió dollár, vagyis mintegy 35,2 milliárd forint. A luxusjacht felújítására 3 milliárd rubelt, vagyis mintegy 11,2 milliárd forintot költött Putyin – áll a bebörtönzött orosz ellenzékihez, Alekszej Navalnijhoz köthető korrupcióellenes szervezet legújabb jelentésében.

Navalnij 2011-ben alapította meg az Antikorrupciós Alapítványt (ACF), amely azóta számos súlyos korrupciós ügyet felgöngyölített Oroszországban. A szervezet legutóbbi jelentésében Putyin újonnan átépített jachtjának történetét meséli el: a dokumentum szerint a Graceful nevű szuperjachtot – fedőnevén Kosatka vagy Gyilkos Bálna – Németországból mentette ki az orosz elnök, csupán néhány héttel az előtt, hogy elrendelte Ukrajna invázióját. Az ACF szerint

Putyin parancsba adta, hogy egy hamburgi hajógyárból luxusjachtját 2022. február elsejéig szállítsák el Oroszországba. Navalnij szervezete ezt egy levélváltásra hivatkozva állítja, amelyet a jachtot megépítő és felújítására vállalkozó Blohm & Voss nevű német cég vezetőinek címeztek januárban. A határidőt végül nem tartotta be a hamburgi székhelyű cég, így 

a jachtot a legközelebbi orosz kikötővárosba, a balti-tengeri Kalinyingrádba menekítették február 7-én. 

Oroszország 17 nappal később lerohanta Ukrajnát, amire válaszul a Nyugat példátlan szankciókkal sújtotta Oroszországot. Számos, az orosz elithez köthető üzletember vagyonát fagyasztották be, beutazási tilalmat is elrendeltek. Orosz és belorusz oligarchák tulajdonában lévő luxusjachtok tucatjait foglalták le világszerte, Putyin pedig éppen ezért akarta időben kimenteni a Gracefult Hamburgból – áll a jelentésben.

A Guardian cikke szerint az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) a Gracefult is szankcionálta: a nyilvántartásában Putyin érdekeltségeként szerepel, tavaly nyomozás is indult az ügyben. Navalnij korrupcióellenes szervezete azt is állítja, hogy Putyin észt, olasz, török és német cégek közreműködésével kerülte meg a szankciókat, ezek a vállalatok még akkor is segédkeztek a jacht felújításában, amikor már javában tartott a háború.

Na de mégis mennyire bájos?

A 82 méteres hajó teljes körű ráncfelvarráson esett át: a hajótestet újrafestették, a helikopterleszállóhoz is hozzányúltak, sőt egy teljesen új kabint is építettek neki. A rekonstrukció legérdekesebb tételei a következők:

  • szőnyegek 6 millió rubelért (kb. 22 millió forint);
  • páncélozott napernyők, amelyek darabja 1,2 millió rubel (kb. 4,4 millió forint).

A szuperjachtot emellett felszerelték egy olyan beltéri úszómedencével, amely gombnyomásra táncparketté alakítható. A hajón szauna, zongora és egy 12 fős étkező is megtalálható, az üzemeltetésért pedig az elnök testőrsége, a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) felel a jelentés szerint – írja összefoglalójában az Insider.

A fél ország kénytelen pénzt gyűjteni a mozgósított katonák alsóneműjére, zoknijára és a gyászgyertyákra, miközben a háború kirobbantója 3 milliárd rubelt költ csak a jachtja felújítására

– kommentálta a kikutatott adatokat Marija Pevcsik orosz oknyomozó újságíró, a Navalnij által létrehozott korrupcióellenes alapítvány vezetője a jelentésben.

Tény, hogy meglehetősen nagy jacht a Graceful, de labdába sem rúghat a híres Scheherazade mellett: a világ egyik legnagyobb, 140 méter hosszú jachtja becslések szerint 700 millió dollárt, vagyis 

átszámítva mintegy 245 milliárd forintot ér, ami nagyjából a budapesti Nemzeti Atlétikai Stadion építési költségének felel meg. 

Utóbbi szuperjachtot orosz kötődései miatt tavaly lefoglalták az olaszországi Marina di Carrara kikötőjében, ám a tulajdonosi háttere mindmáig tisztázatlan. Szokás Putyin gyöngyszemeként emlegetni, holott állítólag az orosz származású Eduard Khudainatov energetikai befektető, a Rosneft korábbi elnöke a tényleges tulajdonos.

Mészáros Lőrincéké szerényebb, de nem sokkal olcsóbb

Mészáros Lőrinc már hét éve is egy zavaros hátterű luxusjachton utazott, idén nyáron pedig újabb szép hajó fedélzetén fotózták le az üzletembert Málta, majd Olaszország és Monaco vizein. A 27 milliárd forintos, 62 méter hosszú Rose d'Or (Arany Rózsa) luxusjachton a milliárdos feleségével, Várkonyi Andreával hajókázott.

A Rose d'Or az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tulajdonában áll, amely a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholding érdekeltségébe tartozik. A 444 cikkéből kiderült, hogy a Sanlorenzo hajógyár építette a luxusjachtot, amit 2023-ban adtak át tulajdonosának. Egy úgynevezett 62STEEL modellről van szó, amiből összesen hármat építettek eddig.

Az Arany Rózsa egyebek mellett a következőkkel büszkélkedhet:

  • két medence a fedélzeten;
  • napozóteraszok;
  • garázs-tároló rész;
  • 18 csomós csúcssebesség;
  • 6 kabin 12 vendég fogadására;
  • akár 13 fős legénység a kapitánnyal együtt;
  • 5000 tengeri mérföldes hatótávolság.

Mint arról beszámoltunk, a tavalyi évet 1,6 milliárdos veszteséggel zárta a jachtot tulajdonló lízingcég, ami azt jelenti, hogy a jacht 2,4 milliárdos fenntartási költségeit sem tudná kifizetni.


A Superjachtfan nevű hajós szakportál augusztus elején még arról írt, hogy a Rose d'Or valójában egy Konsztantyin Sztrukov nevű, kazah-orosz üzletemberé, aki aktív ingatlanbefektető a Balkánon. Sztrukov eddig nem került nyugati szankciós listára, az ukránok pedig nem tiltották ki őt sem az európai, sem az amerikai piacról.

Amikor Gulyás Gergelyt korábban az RTL Híradó arról kérdezte, mit gondol Mészáros Lőrinc nyaralásáról, a miniszter azt mondta: „kisebb hajót, nagyobb szerénységet” várna el.


Nyitókép: A Graceful nevű szuperjacht a Kieli-csatornán hajózik Rendsburg közelében, Hamburgtól északra 2022. február 7-én. Fotó: Steffen Mayer / Reuters

 

#Külföld#vlagyimir putyin#szuperjacht#Luxusjacht#alekszej navalnij#antikorrupciós alapítvány#szankciók#mészáros lőrinc#ma#rose d'or

Címlapról ajánljuk