Külföld

Terrorizmussal vádolják Navalnijt, 2050-ig akarják börtönbe zárni

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 16:40

A börtönbe zárt orosz ellenzéki politikus azt állította a tárgyaláson, hogy terrorizmus vádjával további 30 évig akarják börtönbe zárni. Nem derült ki, pontosan milyen ügyben vádolták meg, de állítólag köze lehet ahhoz, hogy a Kreml a szentpétervári pokolgépes merényletet is a politikus támogatóira akarja fogni. 

Alekszej Navalnij, a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus közölte, hogy terrorizmus miatt újabb eljárást indítottak ellene, amely miatt akár további 30 év börtönbüntetésre ítélhetik – írja a Reuters.

A 46 éves aktivista szerdán videóhívásban csatlakozott be a tárgyalásra, a hírügynökség tudósítói szerint fekete orosz börtöndzsekiben jelent meg, és alaposan lefogyott. Navalnij azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, hogy ügyvédje a hónap elején azt állította, az aktivistát lassan ható gyógyszerrel mérgezhetik meg a börtönben, hogy ne keltsen feltűnést.

Abszurd vádakat fogalmaztak meg, amelyek szerint 30 év börtön vár rám

– mondta a politikus a támogatói által közzétett nyilatkozatában.

Habár továbbra sem teljesen világos, hogy pontosan milyen ügyben vádolják terrorizmussal, azért lehet gyanakodni: a KGB utódjaként működő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat korábban Vladlen Tatarszkij, a Wagner zsoldoshadsereg vezetéséhez közel álló, háborúpárti orosz blogger meggyilkolásával vádolta meg a politikus által létrehozott alapot.

Navalnij a tárgyaláson visszautasította, hogy terrorcselekményt szervezett volna börtöncellájában ülve, az ügyet most hadbíróság elé viszik. 

A hírügynökség megjegyzi, hogy a 2024-es oroszországi elnökválasztás állhat a koholt perek hátterében, Putyin vélhetően még most szeretne leszámolni a belső ellenzékével. Szerdán a nyomozóhatóságok 11 embert vettek fel a nemzetközi körözési listára, akiket egy Navalnijjal kapcsolatos ügyben akarnak elfogni – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Állítólag újból megmérgezhetik a börtönben

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a börtönbe zárt orosz ellenzéki politikus ügyvédje szerint nem zárható ki, hogy újból meg fogják mérgezni Navalnijt. Április közepén mentőt kellett hívni az aktivistához, miután súlyos gyomorfájdalmakra panaszkodott.

A 46 éves aktivistát egy Moszkvától 250 kilométerre található büntetőtelepen tartják fogva, az elmúlt hónapokban többször is egy apró magánzárkába rakták, két hét alatt csaknem nyolc kilót fogyott. Navalnijt először 2014-ben ítélték feltételes szabadságvesztésre. Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban a gyanú szerint orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet.

A merénylet után Németországba menekítették, de amikor egy évvel később visszatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették. Egy koncepciós perben ítélték el, tavaly márciusban a két és fél éves börtönbüntetése mellett jogerősen újabb 9 év fegyházat kapott, börtöncellájából azonban továbbra felszólal Putyin ukrajnai háborúja ellen.

Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI / AP

#Külföld#alekszej navalnij#börtönbüntetés#oroszország#bíróság#terrorizmus#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk