Külföld

Ügyvédje szerint mérgezhetik Alekszej Navalnijt a börtönben, borzasztó állapotban van

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 17:08

A börtönbe zárt orosz ellenzéki politikus ügyvédje szerint nem zárható ki, hogy újból meg fogják mérgezni Navalnijt. Az aktivista két hét alatt csaknem nyolc kilót fogyott, ráadásul újabb 15 napra büntetőcellába zárják. Az orosz belügyminisztérium egyelőre nem reagált a vádakra, ugyanakkor a háborúpárti orosz blogger meggyilkolását is a politikus támogatóira kennék.   

Alekszej Navalnij, az Oroszországban bebörtönzött ellenzéki politikus ismét súlyos betegséggel küzd. A gyanú szerint lassan ható gyógyszerrel mérgezhetik meg az ellenzéki aktivistát, hogy ne keltsen feltűnést – tudatta Vagyim Kobzev, a politikus ügyvédje Twitteren.


Az Euronews információi szerint a múlt hétvégén mentőt kellett hívni Navalnijhoz, miután súlyos gyomorfájdalmakra panaszkodott. A 46 éves politikust egy Moszkvától 250 kilométerre található büntetőtelepen tartják fogva, az elmúlt hónapokban többször is egy apró magánzárkába rakták. Legutóbb pénteken engedték ki, de hátfőn megint visszavitték, így most újabb 15 napig lesz büntetőcellában. 

Szóvivője szerint Navalnij az elmúlt két hétben nyolc kilót fogyott, a börtön vezetése állítólag nem adja át neki az édesanyja által küldött gyógyszereket sem.

A börtönorvosok korábban gyógyszerrel kezelték Navalnijt, de nem árulják el, hogy pontosan milyen készítményeket kapott. Ügyvédje nem zárja ki, hogy hatóságok szándékosan hagyják sorsára a bebörtönzött politikust: azt akarhatják, hogy az egészségi állapota „ne hirtelen, hanem fokozatosan” romoljon. 

Az orosz belügyminisztérium nem reagált azonnal a vádakra. A Kreml viszont a múlt héten azzal vádolta meg Navalnij támogatóit, hogy segédkeztek Vladlen Tatarszkij, a Wagner zsoldoshadsereg vezetéséhez közel álló, orosz háborús blogger elleni merényletben Szentpéterváron – írja a Reuters.

9 év fegyházat kapott

Navalnijt először 2014-ben ítélték feltételes szabadságvesztésre. Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban a gyanú szerint orosz titkosszolgák idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet. A politikus Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta az ellene elkövetett támadásért, a Kreml viszont tagadta a vádakat.

A merénylet után Navalnijt Németországba menekítették, de amikor egy évvel később visszatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették. Egy állítólagos sikkasztási ügy miatt, koholt vádak alapján ítélték el, tavaly márciusban a két és fél éves börtönbüntetése mellett jogerősen újabb 9 év fegyházat, illetve 1,2 millió rubeles pénzbírságot kapott. Börtöncellájából azonban továbbra is gyakran bírálja Putyin ukrajnai háborúját, és arra bíztatja az oroszokat, hogy tiltakozzanak a kormány ellen.

Nyitókép: Szergej Ilnyickij / MTI / EPA

#Külföld#alekszej navalnij#állapota#súlyos#idegméreg#vlagyimir putyin#oroszország#ügyvéd

Címlapról ajánljuk