Külföld

Átíratta Putyin az orosz történelemtankönyvet, 1956-ra rá sem ismerünk benne

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 27. 15:09

Az '56-os forradalomról hazugságokat állító orosz tankönyvet adtak ki Putyin parancsára. Levonták a következtetéseket a kelet-európai kivonulásukról, szerintük hiba volt.

Totálisan átírták az orosz történelemkönyveket, amelyekből a 11. osztályos tanulóknak kell tanulniuk. A G7 cikke szerint a jelenlegi ukrajnai háború putyini interpretációja mellett magyar vonatkozása is van a tankönyvnek, ugyanis az 1956-os forradalom történetét is alaposan átírták.

A könyvben azt írják, hogy 1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek. Emellé azt állítják, hogy 

a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.


„A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában” – áll a könyvben. A G7 cikke megjegyzi, hogy ez lényegében megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 56-értelmezéssel, amihez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

Az orosz elnök tanácsadója, Megyinszkij áll a tankönyv átírása mögött, ennek megfelelően a könyv Putyin-nehéz, vagyis közel száz oldal foglalkozik Putyin uralkodásának éveivel, 18 pedig a „különleges katonai művelettel”, vagyis az Ukrajna elleni háborúval. A könyv megírását Vlagyimir Putyin kérte, a szerző pedig amatőr áltörténész.

A könyv első fele nagyrészt a szovjet örökség rehabilitálásáról, a második pedig Putyin ünnepléséről szól. Nincs benne szó a gulágról, Kelet-Európát szerintük megszabadították a náci zsarnokságtól, az országokban a kommunista hatalomátvétel módszereit, mint a meghamisított választásokat, a versenytársak kizárását, a szalámitaktikát, vagy az elhurcolásokat egyszerűen nem említik. A szovjet szatellitállamok, többek között Magyarország elengedését is óriási hibának tartja a hivatalos orosz történelemkönyv – olvasható a cikkben.

Ukrajnáról azt írják többek között, hogy a kilencvenes évek óta a gyerekek Oroszországgal szembeni ellenszenvvel, neonáci eszméken nevelkednek, az ukrán hadsereg pedig a NATO parancsait követve saját polgárait emberi pajzsként használja, nem engedi, hogy elhagyják lakóhelyeiket. A tankönyv szerint „ilyen brutális taktikát a saját területén még egyetlen hadsereg sem alkalmazott a világtörténelemben”. Szerencsére az orosz hadsereg „kategorikus parancsa, hogy semmilyen körülmények között nem lőhet lakott területeket” – állítják a tankönyvben.

Kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy lesz-e bármilyen következménye az orosz tankönyvben leírtaknak, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az Oroszország-Afrika csúcstalálkozó második napi plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. július 28-án. Fotó: MTI/EPA/TASZSZ Host/Mihail Tereszcsenko.

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#tankönyv#történelem#1956-os forradalom

Címlapról ajánljuk