Külföld

Erdogan testőrei egy fiatal szlovák női politikust molesztálták

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 8:06

Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei nem csak tüntetőket vernek, nőket is molesztálnak. 

A volt szlovák elnök munkatársát is molesztálták Erdogan testőrei – írta a hvg.hu a szlovák sajtóban megjelent beszámolókra hivatkozva. Vladimíra Marcinková képviselőnő egy podcastban osztotta meg a történetét.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) politikusa 24 éves volt, amikor Erdogan 2015-ös pozsonyi látogatása alatt a török elnök két testőre berontott az irodájába, ahol fogdosni kezdték, és befogták a száját. Marcinková elmondása szerint a testőrök már akkor felfigyeltek rá, amikor részt vettek az egyik tárgyaláson, és után követték az irodájába.

Elővették a telefonjukat, mondván, hogy szeretnének egy fotót, de én azt mondtam, hogy köszönöm, nem. Közelebb jöttek, győzködtek, majd fogdostak, én pedig segítségért kiáltottam. Befogták a számat, de szerencsére a kiáltásomat meghallotta akkori kollégám, Pavol Sybila, aki a másik helyiségben volt.

Sybila a szlovák sajtónak nyilatkozva megerősítette az esetet, közölve, hogy „még egy órát ott maradtam vele, nehogy megismétlődjenek a történtek”.

A történteket Andrej Kiska akkori szlovák elnök is megerősítette, hozzátéve, hogy „a diplomáciai szolgálat szintjén a nevemben azonnal panaszt tettünk a testőrség viselkedésére, de amennyire tudom, semmilyen válasz nem érkezett”.

Tüntetőverő testőrök

Budapesten  Bán Tamás politikai aktivistára támadtak rá Erdogan testőrei, miután bemutatott a török elnöknek a Ferenciek terén. A férfit a TEK-eseknek kellett kimenekíteni a törökök gyűrűjéből, akik hátrafeszítették a karját, átkutatták a táskáját, a lába közé nyúltak, rátérdeltek.


Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Fókusznak kijelentette, hogy Erdogan nem volt veszélyben, ezért semmiféle intézkedés nem volt indokolt. Az esetből feljelentés lett.


Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei gyűrűjében Budapesten. Fotó:  Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#Recep Tayyip Erdogan#erdogan#török elnök#testőr#molesztálás#szlovákia#elnök#államfő

Címlapról ajánljuk