Belföld

Bemutatott Erdogannak egy magyar férfi, leteperték a török elnök biztonsági emberei

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 6:49

A heréjét markolászták, földre vitték, rátérdeltek a veséjére, a TEK-nek kellett kimenekítenie.

A TEK-nek és a rendőrségnek kellett kimenekítenie egy magyar férfit vasárnap délután, aki bemutatott a török elnöknek, írja a Narancs.hu.

A férfi a portálnak állítja: civil ruhás törökök indultak meg felé, a kezét próbálták lefogni, a heréjét markolászták. Később földre vitték, rátérdeltek. 

Bán Tamás politikai aktivista a Matild Palace hotelnél, a szállodával szemben állva intett be Erdogannak. Mellette Erdogan-szimpatizáns, feltehetőleg török származású emberek álltak. 

Egyszer csak kijött a török elnök. A csapat mellettem integetett neki, Erdogan mosolyva visszaintegetett. Én eközben a fejem fölé emeltem a két kezem és bemutattam neki, határozottan. Rám nézett és lehervadt az arcáról a mosoly

– mesélte a Narancs.hu-nak Bán 

Mint meséli, odajött mellé egy magyar, akiről azt feltételezi, hogy civil ruhás rendőr lehetett. Azt mondta neki, hogy ezt nem kellene, nem jó ötlet, miért csinálja. „Ez a véleményem, Magyarországon megtehetem, hogy kinyilvánítom” – válaszolta erre a férfi.

Az aktivista elmondása szerint ezt követően az út túloldaláról három-négy civil ruhás ember átment és lefogta. Bán úgy vélte, Erdogan-testőrei támadták meg. A férfi arra emlékszik, hogy rángatták, próbálták a kezét lefejteni, illetve valaki a heréjét markolászta, vélhetően annak reményében, hogy majd abbahagyja a mozdulatsort. 

Levitték a földre, rátérdeltek a veséjére, hátára, csavargatták a kezét. 

Ekkor Bán Tamás emlékei szerint TEK-esek érkeztek a helyszínre, akik támadói és közé férkőztek, az általa Erdogan embereinek véltek pedig kívülre kerültek, de így is még kiosztottak pár pofont.

„Egyikük akcentussal, de magyarul beszélt. Kurvaanyázott. Addig ordított, amíg ez tartott” – mondta. Közben a három-négy TEK-es valakivel rádión beszélt, hogy menekítsék ki, „mert ezek megölik”. Később rendőrök is érkeztek a helyszínre, de a törököknek vélt személyek nem álltak le. A TEK-esek félkörívben védték Bánt, akit a rendőrök kimenekítettek, beültettek egy rendőrautóba, és elhajtottak vele Budára. 

A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta: a jobb középső ujján felszakadt a bőr, az öklén, térdén, sípcsontján néhány horzsolás keletkezett.

Az alábbi, hat évvel ezelőtt készült felvételen Erdogan biztonsági emberei az Egyesült Államokban is nekiestek az elnökkel egyet nem értő aktivistákkal. Egy évvel korábban pedig újságírókat és más civileket fenyegettek meg, szintén az Egyesült Államokban.


Nyitókép:Orbán Viktor kormányfő fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostornál 2023. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#Recep Tayyip Erdogan#testőrök#tek#bemutat#erőszak#bántalmazás

Címlapról ajánljuk