Külföld

Pert indítanak a sugárszennyezett víz óceánba engedése miatt Japánban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 8. 16:56

Japán augusztus végén kezdte meg az óceánba önteni a fukusimai atomerőmű szennyezett hűtővizét, ami ellen a helyi halászok és szomszédos országok is tiltakoznak. 

Pénteken mintegy 150 lakos fordult bírósághoz Japánban a fukusimai szennyezett víz tengerbe engedésének leállítása érdekében – írja az MTI.

Az atomerőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek Vállalat (TEPCO) és a japán kormány elleni perben azt sérelmezik, hogy a víz tengerbe engedése veszélyezteti a lakosok életét, és akadályozza a helyi halászok munkáját.

A lakosok emellett kibocsátási tilalmat kérnek a japán nukleáris szabályozó hatóságtól. Ez az első eset, hogy a lakosság jogi lépéseket tett azóta, hogy nemrégiben megkezdték a szennyezett víz sugárszennyezett víz óceánba öntését.

30 évig fog tartani, Kína tiltakozik

Július elején beleegyezett abba az ENSZ, hogy Japán sugárszennyezett vizet engedjen a Csendes-óceánba a fukusimai atomerőműből. A japánok szerint a 2011-es katasztrófa óta minden radioaktív elemtől megtisztították a reaktorok korábbi hűtővizét, csak a trícium maradt benne, amit felhigítanak, és így engedik az óceánba.

30 évig fog tartani, hogy megszabaduljanak az 1 millió 340 ezer tonna, azaz mintegy 500 olimpiai úszómedencényi víztől.

A szigetország augusztus végén kezdte meg az óceánba önteni a fukusimai atomerőmű hűtővizét, ami ellen a helyi halászok és szomszédos országok is tiltakoznak. Kína azóta betiltotta a japán tengeri ételek importját, és minden fórumon tiltakozik a lépés ellen. Tokió és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint nem lesz semmi baj, a kínaiaknál közben pánikszerű sófelvásárlás kezdődött.


Nyitókép: A 2011-es földrengést követő szökőárban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedése ellen tüntetnek civil szervezetek és az ellenzéki Demokrata Párt tagjai Szöulban 2023. szeptember 2-án. MTI / EPA / Dzson Hon Kjun

#Külföld#japán#fukusima#atomerőmű#szennyezett víz#per

Címlapról ajánljuk