Külföld

Brutális mennyiségű radioaktív anyagot bocsátanak ki a kínai atomerőművek

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 13:09

Kilencszer nagyobb mennyiséget, mint a fukusimai erőmű.

A kínai atomerőművek által 2022-ben kibocsátott szennyvízben olyan mennyiségű tríciumot mutattak ki, ami  akár kilencszer nagyobb lehet, mint a japán Fukusima Daiicsi atomerőmű tervezett éves kibocsátásában várható mennyiség – írja a kyodonews.net egy szombaton nyilvánosságra került dokumentum alapján.

Mint arról beszámoltunk, Kína 2023-ban leállította a tengeri halak és rákok importját Japánból, mert a fukusimai atomerőmű megkezdte a tisztított hűtővíz Csendes-óceánba engedését.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben egy földrengés és szökőár következtében magolvadás következett be. Bár a reaktorokat leállították, azokat továbbra is hűteni kellett. A hűtővizet később tartályokban helyezték el. Mivel a tárolásra rendelkezésre álló hely fogytán van, a vizet egy hosszú alagúton keresztül kezdték el az óceánba vezetni.

A kyodonews.net most arról ír (a cikket az Index szemlézte), hogy 2022-ben 13 kínai atomerőműben összesen 19 megfigyelési ponton vizsgáltak radioaktív anyagokat. A vizsgálat eredménye szerint a szennyvízben lévő trícium mennyisége 15 helyszínen nagymértékben meghaladta a fukusimai erőműből tervezett tisztított vízre meghatározott 22 billió becquerel éves felső határértékét.

Nyitókép: Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#fukusima#japán#kína#atomerőmű#radioaktív

Címlapról ajánljuk