Külföld

Prigozsin halála után a fehéroroszok elvágták a Wagner-harcosokat az internettől

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 6:59

Nehogy gyors ellencsapást szervezzenek.

A fehérorosz hatóságok elvágták az internet forgalmat Tale falu régiójában, ahol az országban állomásozó Wagner-harcosok fő tábora van, írja a vg.hu a Visegrád 24 információja alapján.

 

Mint arról beszámoltunk, hétfőn lezuhant Jevgenyij Prigozsin, a Wagner nevű magánhadsereg vezetőjének gépe Moszkvától északra. Kezdetben csak annyit lehetett tudni, hogy a zsoldoshadsereg vezetőjének neve is rajta volt az utaslistán, de késő este az esetet vizsgáló orosz légiügyi hatóság bejelentette: Jevgenyij Prigozsin rajta volt a lezuhant repülőn.

A Wagnerhez köthető Telegram csatorna korábban azt írta, hogy a Seremetyevóból Szentpétervárra tartó repülőt az orosz légvédelem lőtte le. Ezt ugyan a hadsereg nem erősítette meg, de a szemtanúk arról számoltak be, hogy két robbanást hallottak, mielőtt elkezdett zuhanni a gép.

Három pilóta és hét utas volt a fedélzeten, mindannyian meghaltak, eddig nyolc holttestet találtak. Feltehetően Jevgenyij Prigozsin jobbkeze, Dmitrij Utkin is a gépen volt.

A Visegrád 24 szerint az internetet elvágó intézkedés arra utalhat, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz szövetségese, Aljakszandr Lukasenka elnök igyekeznek megakadályozni, hogy a Wagner egymástól elszakított részei kommunikálni tudjanak egymással és gyors együttes reagálásra szánják el magukat.

Egy külön posztban a Visegrád 24 egy olyan videót is közöl, amelyen állítólag maszkos Wagner zsoldosok szerepelnek, akik akciót ígérnek.

 

A Prigozsint (is) szállító repülő katasztrófájáról több felvétel is kering a közösségi médiában, az egyiken például a zuhanás, majd a lángoló roncsok láthatók. 

 

Nyitókép: Prigozsin Wagner-harcosokkal 2023. június 24-én – Fotó: Wagner/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#jevgenyij prigozsin#lezuhant gép#vlagyimir putyin#wagner-zsoldossereg#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk