Külföld

Újabb országokban tiltották be a Barbie-filmet

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 10:18

Miközben a fejlett országokban sorra dönti a mozis rekordokat a Barbie-film, Kuvaitban, Libanonban és Pakisztán egyik tartományában is betiltották. A libanoni miniszter szerint a film sérti a közerkölcsöt, a kuvaiti kulturális tárca pedig állítja, a Barbie népszerűsíti a homoszexualitást. 

Kuvaitban, Libanonban és Pakisztán egyik tartományában is betiltották a Greta Gerwig rendezésében készült, nagy sikerű előszereplős Barbie-filmet. A KUNA kuvaiti hírügynökség csütörtökön a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig állítja, a film a homoszexualitást népszerűsíti – írja az MTI.

Kuvait sajtószabályozásért felelős minisztériuma leszögezte: film „a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít". A közel-keleti országban egyébként rendszeresen felülvizsgálják a filmeket, és míg olykor csak bizonyos részleteket – többnyire szexuális tartalmakat – cenzúráznak ki belőlük, előfordul, hogy a teljes alkotás betiltását javasolják.

Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter azt állítja, hogy a Barbie „ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát”. Mortadát a befolyásos Hezbollah síita milícia támogatja, melynek vezetője, Haszan Naszrallah nemrég egy beszédében halálbüntetést követelt a homoszexuálisokra. A

Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában, Pandzsábban is betiltották „kifogásolható tartalmakra” hivatkozva.

Mint arról beszámoltunk, Vietnam szűk három héttel a premier előtt betiltotta a Barbie-filmet, mert abban egy olyan jelenet szerepel, amely egy kínai területi követeléseket ábrázoló térképet mutat a Dél-kínai-tengeren.

Azóta most újabb országok tették feketelistára a filmet, de vélhetően a lépés nem lesz túl nagy érvágás a Warner Brosnak: a Barbie 155 millió dollárt hozott a nyitóhétvégén, és azóta is dönti a rekordokat, 17 nappal bemutatása után már elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt. Greta Gerwig az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte ezt a mérföldkövet. Itthon is több százezren vettek már jegyet a filmre, erről ebben a cikkben írtunk.

Nyitókép: Warner Bros.

#Külföld#kuvait#libanon#pakisztán#barbie-film#betiltás

Címlapról ajánljuk