Külföld

Végre: mindenkit kimentettek a magasban rekedt felvonóból Pakisztánban

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 21:21

Csaknem 15 órát töltöttek a magasban.

Mind a nyolc embert – hat gyermeket és két felnőttet – kimentették a megfeneklett felvonóból Pakisztánban, közölte az ország miniszterelnöke, írja a CNN.

Mint írtuk, a gyerekek iskolába tartottak, amikor az eset történt. A felvonó két drótkábelen fut, de az egyik elpattant, így a kabinban utazók csaknem 300 méteres magasságban rekedtek. 

A drótkötélpálya Btangi és Jhengarie falvak között közlekedett, és kedden több utat is megtett, mielőtt a kötél elszakadt.

A mentőakcióban kezdetben egy helikoptert vetettek be, de a mentés felgyorsítása érdekében összesen négy helikoptert állítottak szolgálatba, azonban többszöri próbálkozás ellenére sem jártak sikerrel. A mentést a széllökések is nehezítették, és a helikopterek rotorja keltette légáram is azzal fenyegetett, hogy elszakítja a még megmaradt drótkötelet, ezért új mentési stratégiát dolgoztak ki; egy kisebb és könnyebb kabinnal egyenként hozták le az embereket.

A történtek megdöbbentették a helyieket, akik közül ezrek siettek a szerencsétlenség helyszínére, hogy segítséget nyújtsanak és támogassák a mentést. "Még soha nem láttunk ehhez hasonlót a környéken. Talán ez lehetett a legnehezebb nap a helyiek életében" - mondta el egy helyi férfi az dpa német hírügynökségnek.

Anvár ul-Hakk Kakar kormányfő az eset miatt a magánfelvonók tüzetes átvizsgálását rendelte el, írja az MTI.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#pakisztán#felvonó#lanovka#mentés#kabin#drótkötél

Címlapról ajánljuk