Külföld

Egy könyvkiadó ki akarta adni a tömeggyilkos terrorista, Anders Breivik kiáltványát, végül a rendőrség tiltotta meg

rtl.hurtl.hu

2023. július 23. 16:04

A 77 embert megölő Breivik egy 1500 oldalas manifesztót írt, egy brit kiadó úgy gondolta, ez érdekelheti az olvasókat.

Még 2011-ben írt 1500 oldalas, muszlimellenes kiáltványt Anders Breivik tömeggyilkos norvég terrorista, amelyet most egy brit kiadó közzé is tett volna, ha a rendőrség nem lép közbe. Végül azért nem jelenhet meg a manifesztó, mert az sértheti a brit terrorizmusellenes jogszabályokat.

A Waterstones kiadó honlapján leltek rá a nyomozók a dokumentumra, és azonnal értesítették a kiadót a lehetséges jogi következményekről. A kereskedő ezután nem sokkal eltávolította a manifesztót, és már nem is tervezi közzétételét, írja a Guardian.

Breivil 2011-ben nyolc embert ölt meg egy bombával Oslo városában, majt az Utoya szigetén található baloldali ifjúsági táborba ment, ahol 69 embert – főként tizenéveseket – lőtt le. A manifesztót eredetileg a támadások elkövetése előtt nem sokkal tette közzé az interneten.

Korábban már ítéltek el embert az Egyesült Királyságban azért, mert magánál tartotta a dokumentumot. 2021-ben a fife-i Glenrothesból származó Sam Imrie-t terrorizmusra való buzdításért, valamint terrorcselekményt előkészítő személy számára hasznos információk gyűjtéséért ítélték el, miután otthonában fellelték az írást.

Nemrég az RTL Híradó arról számolt be: egy 45 éves, Budapesten élő norvég férfi hazánkban tervezett terrortámadást. Arról beszélt, hogy ezzel Breivik mészárlását akarja túlszárnyalni. A férfit letartóztatták, most elmegyógyintézetben vizsgálják.


Nyitókép: MTI / EPA / Pool / NTB

#Külföld#anders breivik#terrorizmus#könyv#kiadó#rendőrség

Címlapról ajánljuk