Külföld

Beperelte a norvég államot a 77 embert lemészároló Anders Breivik az emberi jogai megsértése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 21:20

A tömeggyilkos nehezményezi, hogy korlátozzák a kapcsolattartását a külvilággal.

A 43 éves Anders Breivik – aki 2011. július 22-én 77 embert, köztük több kamaszt mészárolt le Oslóban és a közeli Utøya szigetén – újra beperli a norvég államot az emberi jogai megsértése miatt – írta a Sky News alapján a 444

A tömeggyilkos 2016-ban egyszer már sikertelenül beperelte az államot, szintén az emberi jogai korlátozása miatt: akkor panaszt emelt a túl gyakori vetkőztetés, bilincselés és a börtönkoszt minősége ellen is.

Breivik ügyvédje szerint a férfi 2012-es elítélése óta magánzárkában van a börtönben. Az év elején áthelyezték egy másik intézménybe, de ügyvédje szerint nem történt előrelépés az emberi érintkezések terén. Breivik ugyanis azt állítja, a hosszú elszigetelés és a külvilággal való kapcsolattartás korlátozása (csak a börtönőrökkel tarthat kapcsolatot) sérti az emberi jogok európai egyezményét.

Idén januárban Breivik kérvényezte szabadlábra helyezését, de a bírák úgy döntöttek, börtönben kell maradnia, és azt mondták, továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Norvégiában a maximális börtönbüntetés 21 év, ám ha utána is veszélyesnek bizonyul, korlátlan ideig meghosszabbíthatják a büntetését.

Nyitókép: Anders Breivik a bíróság előtt Skien városában 2022. január 18-án. – Fotó: MTI / EPA / Pool / NTB

#Külföld#anders breivik#norvégia

Címlapról ajánljuk