Külföld

Ukrán külügy: a Magyarországra szállított hadifoglyok egy részét hazavitték Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2023. június 20. 19:21

A tizenegy hadifogoly közül három már Ukrajnában van.

A budapesti ukrán nagykövetség visszaszállította Ukrajnába három olyan hadifoglyot, akik csaknem két hete kerültek Magyarországra – írja az Index.

A hírt Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő is megerősítette. A Facebookon azt írta, hogy a Magyarországra szállított hadifoglyok közül hármat a budapesti nagykövetség munkatársai visszavittek Ukrajnába. 

Már Ukrajna területén vannak, és megkapnak mindenféle támogatást

 – tette hozzá. A többiekkel kapcsolatban azt írta, hogy dolgoznak a hazavitelükön.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben tizenegy kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyot adták át Magyarországnak, amit állítólag Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes önjáró módon, a kormány tudta nélkül intézhetett el az Orosz Ortodox Egyháznál. A magyar kormány nem közölt sok információt az akcióról, ám szakértők szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ilyesmi aligha történhetett volna meg.

Nyikolenko hétfőn még nehezményezte, hogy az ukrán diplomaták nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott hadifoglyokhoz, a magyar kormány pedig nem kezd „konstruktív párbeszédbe” Kijevvel. Arról, hogy mi történt az elmúlt 24 órában, egyelőre mindenki hallgat.

A három hazavitt katonáról egy fotó már megjelent:


Nyitókép: Koordinációs Központ a hadifoglyokkal való bánásmódért

#Külföld#ukrajna#magyarország#oleh nyikolenko#hadifoglyok#hadifogoly#kárpátalja

Címlapról ajánljuk