Belföld

Megint egymásnak feszült a magyar kormány és Kijev a hadifoglyok ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 17:00

Kijev szerint az elmúlt napokban sikertelen volt minden kísérletük arra, hogy kapcsolatba lépjenek a Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyokkal, ezért arra kérik a magyar kormányt, hogy haladéktalanul engedjék be hozzájuk az ukrán konzult.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő hétfőn nehezményezte, hogy az ukrán diplomaták mind ez idáig nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyokhoz, a magyar kormány pedig nem kezd „konstruktív párbeszédbe” Kijevvel – írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, nemrégiben tizenegy kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyot adták át Magyarországnak, amit állítólag Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes önjáró módon, a kormány tudta nélkül intézhetett el az Orosz Ortodox Egyháznál. A magyar kormány nem közölt sok információt az akcióról, ám szakértők szerint a Kreml jóváhagyása nélkül ilyesmi aligha történhetett volna meg.

Az elmúlt napokban sikertelen volt az ukrán diplomaták minden kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak. Valójában elzárva tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik felek jelenlétében zajlik, és megtagadják számukra a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel

– fejtette ki a szóvivő.

Nyikolenko hozzátette, a kormány fellépése megkérdőjelezi az ukrán állampolgárok Magyarországra szállításának „deklarált humanitárius indítékát”, valamint az emberi és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezmény megsértésének minősülhet. 

Az ukrán külügyminisztérium ezért arra kéri a magyar kormányt, hogy haladéktalanul engedjék be az ukrán konzult a hadifoglyokhoz, hogy tájékoztatni tudja őket jogaikról és kilátásaikról. Az RTL Híradónak korábban nyilatkozó nemzetközi jogász szerint, ha a kárpátaljai katonák magyar állampolgárok is, akkor a kormányt semmi sem kötelezi arra, hogy információkat adjon ki az ukránoknak.


Nyitókép (illusztráció): AP Photo / Leo Correa

#Belföld#kárpátaljai magyarok#hadifoglyok#ukrajna#szóvivő

Címlapról ajánljuk