Külföld

Ukrajna már tudja, kik azok a kárpátaljai katonák, akiket Oroszországból Magyarországra szállítottak

rtl.hurtl.hu

2023. június 16. 15:16

Amíg vissza nem térnek a hazájukba, eltűntként kezelik őket.

Ukrajna megállapította azoknak a foglyoknak a tartózkodási helyét és nevét, akiket Oroszország átadott Magyarországnak. Az információt már továbbították hozzátartozóiknak és a rendvédelmi szerveknek – jelentette be Oleg Kotenko, az eltűnt személyekkel foglalkozó biztos a Telegramon.

Kotenko azt is közölte, hogy amíg nem térnek vissza a katonáik Ukrajnába, továbbra is eltűntként tartják őket nyilván.

Az Orosz Ortodox Egyház június 8-án jelentette be, hogy 11 kárpátaljai katonát szállítottak Magyarországra, akiket az orosz hadsereg fogott el. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette. Mindebből diplomáciai botrány lett, mert Ukrajna szerint Magyarország nem egyeztetett vele a foglyok Magyarországra szállítása előtt.

A Szabad Eruópa szerint a magyar kormányban is zavart okozott az ügy, mivel úgy tudják, Semjén Zsolt önjáró módon, mindenki más tudta nélkül intézhette el az Orosz Ortodox Egyháznál, hogy tizenegy kárpátaljai hadifoglyot Magyarországra hozzanak. A lapnak több forrás is arról beszélt: Semjén magánakciójáról se a külügyminisztérium, se a Miniszterelnökség nem tudott.


Nyitókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én. Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova.

#Külföld#ukrajna#fogoly#semjén zsolt#oroszország#kirill pátriárka#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk