Külföld

Orbán ott lesz Berlusconi temetésén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 13. 20:20

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Milánóba utazik, hogy lerója kegyeletét Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök ravatalánál.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Olaszországba utazik, hogy lerója kegyeletét Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke gyászszertartásán, erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló olaszországi médiaértesüléseket.

A temetési szertartást szerdán délután 3 órakor tartják a milánói dómban, állami tiszteletadással.

Silvio Berlusconi hétfőn, 86 éves korában halt meg Milánóban.

2019-ben Orbán Viktor az olasz La Stampának adott interjújában úgy nyilatkozott:

A legjobb barátom még mindig Berlusconi, nagy ember, korszakos.

Hétfőn a következő szavakkal búcsúztatta:

Elment a nagy harcos!

Orbán Viktorhoz hasonlóan Vlagyimir Putyin orosz elnök is nagyra tartotta olasz kollégáját. Putyin hétfőn a halálhír hallatán azt közölte, hogy Berlusconi európai, sőt világléptékű politikus volt, és hogy „most nem sok ilyen ember van a nemzetközi színtéren”. Az orosz elnök ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az Ukrajna ellen elkövetett bűnök miatt, így ő valószínűleg nem utazik Milánóba.

Nyitókép: Orbán Viktor és Silvio Berlusconi, az olasz Forza Italia párt elnökének talákozója Rómában, 2019. október 10-én – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

#Külföld#silvio berlusconi#orbán viktor#olaszország#milánó#gyászszertartás

Címlapról ajánljuk