Külföld

Meghalt Silvio Berlusconi

Radnóti AnnaRadnóti Anna

2023. június 12. 11:02

A korábbi olasz kormányfő 86 éves volt.

Meghalt 86 éves korában Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő, erősítette meg hétfő délelőtt a politikus szóvivője a dpa német hírügynökségnek, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, a volt olasz miniszterelnököt áprilisban szív- és légzési problémák miatt szállították kórházba.

Berlusconinál leukémiát diagnosztizáltak 

Az olasz politikát két évtizedig uraló Berlusconi a tavaly szeptemberi választásokon ismét bekerült az olasz törvényhozásba, pártja, a Forza Italia, amely a szavazók mintegy tizedét győzte meg, részt vesz Giorgia Meloni koalíciós kormányában.

Februárban a politikus felmentésével ért véget az a régóta húzódó per, ami annak kapcsán zajlott, hogy fiatalkorúak is részt vettek-e Berlusconi hírhedt szexpartijain.

Berlusconi, a milliárdos politikus

Silvio Berlusconi médiavállalkozóból, üzletemberből lett az olasz politika egyik meghatározó, egyben rendkívül ellentmondásos figurájává. Az európai populista jobboldal legismertebb arca 1994-1995, 2001-2006 és 2008-2011 között Olaszország miniszterelnöke, 2019 és 2023 között az Európai Parlament képviselője volt. Csaknem 7-8 milliárd dollárra rúgó vagyonával Olaszország harmadik, a világ 190. leggazdagabb emberének számított, az olasz politikában betöltött szerepe miatt a világ legbefolyásosabb politikusai közt tartották számon.

A Mediaset olasz médiabirodalom és az AC Milan futballklub tulajdonosaként 1994-ben kezdett teljes gőzzel politizálni, a frissiben indított Forza Italia párttal még abban az évben választásokat nyert és lett Olaszország miniszterelnöke. Első kormánya azonban a koalíciós feszültségek miatt 9 hónap után megbukott, és 1996-ban Romano Prodival szemben vereséget szenvedett az újabb választásokon. Silvio Berlusconi 2001-ben tudott ismét kormányra kerülni, 2001-2006 között két jobbközép kabinetet alakított és ekkor építette ki a szélsőjobb felé kacsintgató, harsány populista imázsát, akinek masszív médiabefolyása segített hatalmon maradni.

2006-ban ismét Prodival szemben maradt alul, igaz csak hajszállal, 2008-ban pedig választást tudott nyerni Prodi kormányának bukása után. Pechjére ekkor jött a nagy gazdasági világválság és az olasz gazdaság évekig tartó mélyrepülése, amit az államadósság elszállása és a költségvetés összeomlása követett. Mindez 2011-ben végül a lemondásához vezetett., és hiába alapított új pártot, már nem tudott visszatérni az olasz politika élvonalába. 

Azzal, hogy összesen kilenc évig volt kormányfő, Benito Mussolini és Giovanni Giolitti után így is a harmadik legtovább hivatalban lévő miniszterelnöke volt az egyesült Olaszországnak.

Silvio Berlusconi szembeni kritikák leginkább a szélsőséges eszmékkel való kacérkodását, Benito Mussolini fasiszta olasz diktátorral szembeni megengedő álláspontját vetették szemére. A bulvártól sosem ódzkodó, plasztikai műtéteinek köszönhetően az örökifjú showman alakját megformáló Berlusconit azonban igazán sosem kezdte ki semmi, hiába érték egymást a szexbotrányok és adócsalási ügyei a 2010-es években – jogerős felfüggesztett börtönbüntetés és hivataltól való eltiltás volt osztályrésze – 2019-re visszakapaszkodott a közéletbe. 2019-ben az EP-választásokon bejutott az Európai Parlamentbe, 2022-ben pedig az olasz parlamentben is képviselői helyet tudott magának és bevándorlásellenes politikájának biztosítani.

Az olasz politika autoriter, erősember figurája az utóbbi időben már leginkább egészségi okokból szorult a háttérbe, 

szoros politikai kapcsolatai leginkább az Egyesült Államok, Oroszország és Magyarország populista politikusaival maradtak meg.

Orbán Viktor egy 2019-es interjúban a legjobb barátjának nevezte, most Facebook-posztban búcsúzik tőle. 

Nyitókép:  Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök távozik a milánói San Raffaele kórházból 2023. május 19-én. A médiamágnás Berlusconit, a Hajrá, Olaszország párt 86 éves alapító elnökét április 5. óta kezelték az intézményben krónikus leukémiával és tüdőgyulladással. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

#Külföld#silvio berlusconi#halál#olaszország

Címlapról ajánljuk