Külföld

A német kormánypárt szerint egy olyan állam, mint Magyarország, nem vezetheti az Európai Uniót

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 11:44

A szélsőjobboldali Osztrák Szabdságpárt (FPÖ) viszont kiállt Orbán Viktor kormányfő politikája mellett. 

„Egy olyan tagállam, mint Magyarország, amely szándékosan aláássa az EU értékeit és intézményeit, nem vezetheti hat hónapig az európai törvényhozást” – mondta Chantal Kopf, a német kormányban is szerepet vállaló Zöldek európai politikai szóvivője az Euractivnek. Az Európai Parlament csütörtökön fogadott el egy határozatot, amely megkérdőjelezte, hogy a magyar kormány alkalmas 2024 második felében a tagállamokat képviselő uniós társdöntéshozó testület vezetésére.

„A német kormány feladata megvizsgálni, hogy Magyarország mennyire tud eleget tenni a tanácsi elnökség követelményeinek. Ha ez nem sikerül, akkor meg kell fontolni a magyar elnökség elhalasztását” – tette hozzá Chantal Kopf.

A német kormány a magyar demokratikus helyzet egyik legkeményebb bírálója, így üdvözölték az Európai Bizottság tavalyi döntését, amelynek következtében befagyasztottak 22 milliárd eurónyi támogatást. 

A szélsőjobboldali Osztrák Szabdságpárt (FPÖ) viszont kiállt Orbán Viktor kormányfő politikája mellett. A párt szerint Magyarország az „uniós berendezkedés” áldozata lett.

„Ez egy gyáva és igazságtalan támadás az EU-tól egy olyan tagország ellen, amely nem mond azonnal igent mindenre, ami Brüsszelből jön, és amelynek miniszterelnöke elsősorban saját népe jólétét nézi” – írta közleményében az FPÖ-főnök, Herbert Kickl. Hozzátette: azt várja az osztrák kormánytól, hogy minden lehetséges szinten álljon ki Magyarország mellett.

Orbán Viktor péntek reggel azt mondta az Európai Parlament döntéséről a Kossuth Rádióban, hogy a határozat semmit sem ér, „az eszkimók parlamentje is mondhatott volna véleményt”.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#európai unió#ausztria#németország#soros elnökség

Címlapról ajánljuk