Külföld

Egy nő megnézte egy múzeumban a saját szívét, amit 16 éve operáltak ki belőle

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 20:04

„Annyi fájdalmat és zűrzavart okozott nekem, amikor bennem volt” – mondta Jennifer Sutton, aki fiatalon esett át szívátültetésen.

Egy nő, aki 22 évesen szívátültetésen esett át, „meglátogatta” a régi szívét, amit nemrég kiállítottak a londoni Hunterian Múzeumban.

Jennifer Sutton egyetemista korában lett rosszul, majd rövidesen restriktív kardiomiopátiát diagnosztizáltak nála. Ez a bal kamra tágulékonyságának ismeretlen eredetű károsodása, amely a kamra telítődésének zavarát eredményezi. A megvastagodott szívbelhártyán vérrögök rakódnak le, amely tovább növeli a betegség veszélyességét – emlékeztet a Házipatika.

Hogy Sutton túléljen, szívátültetésre volt szüksége. Végül 2007-ben találtak számára egy megfelelő donort. 

A transzplantáció után Sutton engedélyt adott a Royal College of Surgeonsnak, hogy a „saját szívét” kiállítsák, remélve, hogy ezzel felhívja a figyelmet a szívbetegségekre és a szervadományozásra.

Abban a pillanatban, amikor először belépsz, arra gondolsz, hogy »ez valaha az én testemben volt«

– mondta Sutton a BBC-nek.

„De nagyon szép is – olyan, mintha a barátom lenne. Ő tartott életben 22 évig, és nagyon büszke vagyok rá. Sok mindent láttam már üvegekben életem során, de arra gondolni, hogy ez valójában az enyém, nagyon furcsa” – magyarázta.

Sutton már korábban is látta a szívét, amikor 2007-ben a Wellcome Collection először kiállította.

„Először látni a szívemet szürreális élmény volt. Annyi fájdalmat és zűrzavart okozott nekem, amikor bennem volt. Rendkívül bizarr és nagyon furcsa, hogy itt látom egy üvegben” – mondta akkor.

Most – 16 évvel később – Sutton arról beszélt, hogy 16 fantasztikus év telt el, és egyiket sem kapta volna meg a donora nélkül.

Nyitókép: PM Images / Getty Images

#Külföld#szív#szívtranszplantáció#múzeum#london#szervdonor#donor

Címlapról ajánljuk