Külföld

Erdogan ellenfele szerint Oroszország hamis videókkal szállt be a választásba, az oroszok persze tagadnak

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 20:55

Kemal Kilicdaroglu, Erdoğan török elnök legfőbb kihívója azzal vádolta meg Moszkvát, hogy hamisított online videókkal akarják befolyásolni a vasárnapi választást. Az ellenzéki jelöltnek állítólag bizonyítékai is vannak, de a Kreml szóvivője állítja, hogy nem avatkoznak be más országok belügyeibe.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken tagadta Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki elnökjelölt vádjait, melyek szerint Oroszország beavatkozik törökországi választásokra – írja a BBC.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, fordulópontot jelent Törökország számára a vasárnapi parlamenti és elnökválasztás: a hazáját több mint két évtizede irányító Recep Tayyip Erdoğan legyőzésére hosszú idő óta kínálkozik először valós esély, a választások előtti felmérések a regnáló elnök szűk hátrányát mutatják.

A 74 éves Kemal Kilicdaroglu, Erdoğan legfőbb kihívója pénteken azt mondta, pártjának konkrét bizonyítékai vannak arra, hogy Moszkva úgynevezett „deepfake” videókkal befolyásolja a választásokat. 

Ezek olyan hamisított felvételek, amik a mesterséges intelligencia segítségével hamis tartalmat illesztenek valamilyen eredeti mozgóképes alapanyagba, ez többnyire az arc lecserélésével vagy a szájmozgás, illetve a beszéd manipulálásával történik.

Ami viszont érdekes, hogy bár az ellenzéki jelölt szerint elfogadhatatlan az orosz beavatkozás, megválasztása esetén nem távolodna el Moszkvától. Ugyanakkor állítja, hogy Oroszország felelős a hamisított lejárató videókért, ám azt nem részletezte, pontosan milyen tartalomról van szó, és az orosz nagykövetséggel sem vette fel a kapcsolatot az ügyben.

A Kreml szóvivője szerint bárki mondta ezt az ellenzéki jelöltnek, valószínűleg „hazudott”, valamint hozzátette, Oroszország nagyra értékeli a Törökországgal fenntartott kapcsolatait. Moszkvát egyébként a múltban többször is megvádolták azzal, hogy beavatkozott külföldi választásokba, többek között az Egyesült Államokban is.

Nyitókép: Ali Unal / AP Photo

#Külföld#törökország#választások#erdogan#oroszország#beavatkozás#vád#kreml

Címlapról ajánljuk