Külföld

Véget ért a szavazás Törökországban, eddig Erdoğan vezet

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 19:08

A szavazatok negyven százalékát számolták meg mostanáig.

52,6 százalékkal vezet Recep Tayyip Erdoğan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a törökországi választásokon, írja az al-Dzsaszíra a török állami hírügynökségre hivatkozva. Nagyjából negyven százalékos feldolgozottságnál a Köztársasági Néppárt (CHP) 41,6 százalékponton áll.

Ezt a formációt vezeti az elnök legnagyobb ellenfele, a hatpárti ellenzéki koalíció által elnöknek jelölt Kemal Kılıçdaroğlu. A lap azt írja, hogy a CHP szerint az állami hírügynökség a fenti adatokat manipulációval hozta ki, de ígérték, hogy „ez lesz az utolsó alkalom, hogy ilyen történik”. Isztambul polgármestere hasonló kritikát fogalmazott meg. A Reuters pedig azt írja, hogy a rés később szűkülhet a két jelölt között, hiszen a számlálásban először az ország hagyományosan konzervatívabb területeinek voksait összegzik.

Az országban elképesztően sokan járultak az urnákhoz: a helyi idő szerint délután ötös urnazárás előtt fél órával 85 százalékos volt a részvételi arány.

Az MTI szerint a 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is. 18 és 21 óra között a médiumok kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által kiadott információkat hozhatják nyilvánosságra.

Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdoğan fő riválisa Kemal Kılıçdaroğlu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, de az ő esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja. Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak. A parlamenti választás egyfordulós.

Nyitókép: AP

#Külföld#törökország#választás#számlálás#urna#erdogan

Címlapról ajánljuk