Külföld

Az Egyesült Államoknak vannak kétségei a Kreml elleni állítólagos dróntámadás kapcsán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 4. 12:53

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint fokozott elővigyázatossággal kell kezeli Moszkva állításait.

Az Egyesült Államok fokozott elővigyázatossággal kezeli Oroszország szerdai állítását azzal kapcsolatban, hogy lelőttek két állítólagos ukrán drónt, amelyek a Kremlt vették célba Moszkvában, közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

„Láttam az erről szóló híreket. Nem tudom, hitelesek-e, nem lehet tudni” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy minden olyan információt, amely a Kremlből jön, fokozott elővigyázatossággal kezelnek.

Az orosz elnöki hivatal szerdán délután közölte, hogy Ukrajna előző éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen az orosz elnök meggyilkolása céljából, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. A Kreml kitervelt terrortámadásnak, az elnök elleni merényletkísérletnek minősítette a történteket, és jelezte: fenntartja a jogot a megtorló intézkedésekre, „ott és akkor, ahol és amikor jónak látja”.


Karine Jean-Pierre, a washingtoni Fehér Ház szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni Oroszország állításának hitelességét. Hozzátette, hogy a háború kezdete óta az Egyesült Államok „nem bátorítja és nem teszi képessé” Ukrajnát arra, hogy a határain kívülre indítson támadásokat.

Franciaország sem hisz feltétel nélkül

Catherine Colonna francia külügyminiszter „minimum különösnek” nevezte csütörtökön az állítólagos ukrán dróntámadások esetét.

A France Inter rádiónak nyilatkozva Colonna kijelentette, nem hajlandó „találgatások kis játszmájába” belemenni. Úgy fogalmazott, „normál helyzetben eléggé kevéssé hihető”, hogy drónok eljuthatnak egészen a Kremlig, és felidézte, hogy az ukránok szerdán hivatalosan is jelezték, hogy semmi közük nincs az esethez.

Catherine Colonna bírálta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének szavait, aki Telegram-csatornáján úgy fogalmazott a dróntámadás után, hogy meg kell semmisíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kijevi bandáját. (MTI)

#Külföld#orosz-ukrán háború#moszkva#kreml#dróntámadás#ukrajna#egyesült államok#oroszország

Címlapról ajánljuk