Külföld

Videó: állítólag két ukrán drón megtámadta az éjjel a Kremlt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 3. 14:10

Az orosz elnök sajtószolgálata szerint sikerült a Moszkva központjáig eljutó drónokat lelőni, Putyin megtorlóakciót helyezett kilátásba.

Ukrán drónok éjszaka próbáltak csapást mérni a Kremlre, közölte az orosz hírügynökségekkel (TASSZ, Ria Novosztyi) Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtószolgálata. A Kommerszant cikke szerint a moszkvai támadásban két pilóta nélküli repülőgép vett részt.

„Ma este a kijevi rezsim pilóta nélküli légi járművekkel próbált csapást mérni a Kreml elnöki rezidenciájára” – közölte a Kreml. Az elnöki sajtószolgálat hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin nem sérült meg a támadás következtében. „Munkarendje nem változott, a megszokott módon dolgozik tovább” – közölte a sajtószolgálat.

„A katonaság és a különleges szolgálatok radarjai időben észlelték a drónokat, így sikerült megsemmisíteni azokat” – közölte a Kreml sajtószolgálata. A drónok lezuhantak, roncsaik a Kreml területén szóródtak szét. A támadásban senki sem sérült meg, anyagi kár sem keletkezett, tette hozzá a Kreml. Ez utóbbinak némileg ellentmond, hogy a támadásról készült kora hajnali felvételeken nagy füstoszlop látható, illetve a Kreml szenátusi nagytermének kupoláján lángok is láthatók:

  
Egy harmadik felvételen látható az egyik drón, amint a kupola felé tart, majd felrobban az orosz nemzeti lobogót tartó zászlórúd közvetlen közelében:


Ugyanez a drón egy másik kameraállásból:


A Kreml előre kitervelt terrorcselekménynek és az elnök elleni merényletnek nevezte a dróntámadást, amelyet „a győzelem napja, a május 9-i felvonulás előestéjén hajtottak végre, amelyen a tervek szerint külföldi vendégek is részt vesznek”.

„Az orosz fél fenntartja a jogot, hogy megtorló intézkedésekhez folyamodjon, ahol és amikor jónak látja” – áll a közleményben.

A harmadik videón elég jól kivehető a drón, ami a kupola mellett robbant fel. A felvétel alapján úgy tűnik, hogy egy kicsi, kis hatótávolságú, mozgékony, távirányítású kvadkopterrel vagy kis merev szárnyú drónnal repültek a Kreml fölé, tehát valószínűleg nem a Moszkvától 500 kilométerre délnyugatra kezdődő ukrajnai területekről szálltak fel vele:

Videó: állítólag két ukrán drón megtámadta az éjjel a Kremlt
Az egyik drón és két ember a kupolán

Külön érdekes, hogy mindeközben a felvételen két alak is látható, amint a zászlórúdhoz vezető lépcsőn másznak.

Az elmúlt napokban, hetekben több merevszárnyú ukrán drón is eljutott Moszkváig, legalábbis erről árulkodik, hogy több olyan felvétel is kering a közösségi oldalakon, amiken ilyenek roncsai láthatók. 

Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta a keddről szerdára virradó éjjel történt állítólagos támadás hírét. Nem kizárt, hogy az akció nem más, mint orosz propagandafogás, aminek több célja is lehet: elképzelhető, hogy okot szolgáltat majd az idei moszkvai győzelem napi parádé elhalasztására, vagy egy nagyszabású orosz offenzíva és megtorló légicsapás indítására. 

Akárhogyanis, az orosz vád, ami szerint Ukrajna dróncsapással próbálta likvidálni az orosz elnököt, példátlan precedenst jelent, és várhatóan nagyon súlyos reakcióra lehet számítani Oroszország részéről.

Frissítés: Sergii Nykyforov, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője szerdán délután azt közölte, hogy nem rendelkeznek semmilyen információval az állítólagos dróntámadásról. Az elnöki szóvivő felidézte: az ukrán elnök többször is hangsúlyozta, hogy Ukrajna minden rendelkezésre álló eszközével és erejével megszállt területeinek teljes felszabadítására törekszik, és nem más országok megtámadására.

#Külföld#orosz-ukrán háború#kreml#moszkva#dróntámadás#ukrajna#oroszország#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk