Külföld

„A dalai láma tette ártatlan volt és félreértelmezték” – megvédte a tibeti kormány feje a vallási vezető nyelvszopkodós kijelentését

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 9:32

Azt állítják, kínabarát források terjesztették a videót, bár bizonyítani nem tudták.

A száműzetésben lévő tibeti kormány feje megvédte a dalai lámát, amiért a vallási vezető azt kérte egy gyerektől, hogy szopkodja a nyelvét – írta a CNN.

A dalai láma tette ártatlan volt és félreértelmezték 

– mondta Penpa Tsering újságíróknak csütörtökön az indiai fővárosban, Újdelhiben.

„Szentsége mindig is szentségben élt, követte a buddhista szerzetesek életét, beleértve a cölibátust is. Több éves spirituális gyakorlata túlmutat az érzéki örömökön” – mondta Penpa Tsering.

A Nobel-békedíjas dalai láma hétfői közleményében bocsánatot kért, miután az esetről készült videó elterjedt a közösségi médiában, sokan pedig a gyermekbántalmazás vádját is megfogalmazták vele szemben.

A tibeti kormány vezetője azt állította, hogy úgy tűnik, „kínabarát források” álltak a videó közösségi médiában való terjesztése mögött. Állítását azonban nem tudta bizonyítékokkal is alátámasztani. „Az incidens politikai oldalát nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta.


A 87 éves dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus legszentebb alakja, 1959, azaz Tibet kínai annektálása óta él száműzetésben Indiában. Milliók tisztelik őt 13 elődje reinkarnációjaként. 

Nem ez az első eset, hogy magyarázkodnia kell a dalai lámának, a BBC-nek 2019-ben például arról beszélt, hogy ha női utódja lesz akkor jobb, ha egy vonzó nőt választanak, különben „nem sok hasznát veszik”. Ellenkező esetben az emberek „nem szívesen nézik majd”. Kijelentéséért később elnézést kért.

Nyitókép: Twitter

 

 

#Külföld#dalai láma#gyerek#tibet

Címlapról ajánljuk