Külföld

Az ugandai elnök felszólította Afrikát, hogy „mentse meg a világot a homoszexualitástól”

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 20:16

Szerinte veszélybe kerülhet a szaporodás.

Az ugandai elnök, Yoweri Museveni felszólította az afrikai vezetőket, hogy utasítsák el „a homoszexualitás népszerűsítését”, utalva arra, hogy törvénybe fogja iktatni a vitatott LMBTQ+-ellenes törvényt, amelyet a múlt hónapban fogadott el a parlament – írja a Guardian.

A törvénytervezetet, amely halálbüntetést ír elő a „súlyos homoszexualitásért” és életfogytiglani börtönbüntetést az azonos neműek „tevékenységének” „toborzásáért, előmozdításáért és finanszírozásáért”, széles körben bírálták nemzetközileg, és az ENSZ emberi jogi főbiztosa is sürgette az elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Vasárnap Museveni azt mondta, hogy a homoszexualitás „nagy fenyegetést és veszélyt jelent az emberi faj nemzésére [sic!]”. 

Azt mondta: „Afrikának kellene az élen járnia, hogy megmentse a világot ettől a degenerációtól és dekadenciától, amely valóban nagyon veszélyes az emberiségre nézve. Ha az ellentétes nemű emberek [sic!] már nem értékelik egymást, akkor hogyan fog az emberi faj szaporodni?”.

Az elnök azután nyilatkozta ezeket, hogy egy kétnapos konferenciát tartottak az entebbei Állami Házban a „családi értékekről és a szuverenitásról”. Az eseményen 22 afrikai ország – köztük Zambia, Kenya és Sierra Leone – parlamenti képviselői és küldöttei vettek részt. 

Az eseményt az ugandai parlament, az Afrikai Ügyvédi Kamara és a nigériai székhelyű Afrikai Kulturális Örökség Alapítvány támogatta. A küldöttek online is részt vehettek a konferencián, amelynek házigazdája a Family Watch International nevű amerikai evangéliumi keresztény szervezet volt, amelyet a szélsőjobboldalt figyelő Southern Poverty Law Center nevű szervezet LMBT-ellenes gyűlöletcsoportként tart nyilván. 

Museveni dicsérte az ugandai parlamenti képviselőket a melegellenes törvény elfogadásáért, és megfogadta, hogy „soha nem engedi meg a homoszexualitás népszerűsítését és nyilvánosságra hozatalát Ugandában, hangsúlyozva, hogy ezt soha nem fogják eltűrni”.

Nyitókép: Az 1986 óta hivatalban lévő, 71 éves Yoweri Museveni ugandai elnök beszél támogatóihoz egy kampalai kampányrendezvényen 2016. február 16-án, két nappal az ugandai elnökválasztás előtt. Az előző napon az ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők összecsapásában egy tüntető életét vesztette. (MTI/EPA/Dai Kurokawa)

#Külföld#uganda#yoweri museveni#elnök#homoszexualitás#melegség#afrika#konferencia

Címlapról ajánljuk