Külföld

Az ugandai elnök aláírta a törvényt, amelynek értelmében akár halálbüntetést is kaphatnak a melegek

rtl.hurtl.hu

2023. május 30. 12:23

2014-ben már megsemmisítettek egy hasonló jogszabályt az országban.

Yoweri Museveni ugandai elnök aláírta azt a melegellenes törvényt, amely értelmében bárkit életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélhetnek a homoszexualitása miatt. Azokra, akik HIV-vírust adnak tovább, vagy azonos nemű 18 év alattival létesítenek szexuális kapcsolatot, halálbüntetés vár.

Az új, minden eddiginél szigorúbb jogszabályt több ugandai érdekvédelmi szervezet is elítélte. A BBC cikke megjegyzi: 2014-ben már eltöröltek egy a mostanihoz nagyon hasonló törvénykezést. Az ugandai elnök korábban azzal indokolta a melegellenes törvénykezést, hogy a homoszexualitás terjedésével veszélybe kerülhet a szaporodás.

Afrikának kellene az élen járnia, hogy megmentse a világot ettől a degenerációtól és dekadenciától, amely valóban nagyon veszélyes az emberiségre nézve. Ha az ellentétes nemű emberek [sic!] már nem értékelik egymást, akkor hogyan fog az emberi faj szaporodni?

– mondta korábban Museveni.

Az új törvényt számos nemzetközi szervezet is elítélte, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azonban üdvözölte a törvénytervezet egyik korábbi változatát.

Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik

– fogalmazott Bencsik, akinek a kijelentését a médiatanács is kivizsgálta.

Nyitókép: Az 1986 óta hivatalban lévő, 71 éves Yoweri Museveni ugandai elnök beszél támogatóihoz egy kampalai kampányrendezvényen 2016. február 16-án, két nappal az ugandai elnökválasztás előtt. Az előző napon az ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők összecsapásában egy tüntető életét vesztette. (MTI/EPA/Dai Kurokawa)

#Külföld#uganda#yoveri museweni#homoszexualitás#meleg#lmbtq

Címlapról ajánljuk