Külföld

„Vadászni fogunk rátok, meg fogunk ölni titeket” – Uganda csak a jéghegy csúcsa, Afrikában járványként terjed a homofóbia

Kovács IstvánKovács István

2023. április 21. 19:24

Nem írta alá az életfogytig tartó börtönnel és halálbüntetéssel fenyegető törvényt Uganda elnöke, mert nem tartja elég keménynek a jogszabályt. Míg a Nyugat a tolerancia, addig Afrika a homoszexuálisok üldözésének irányába tart, a háttérben pedig feltűnik Oroszország és Kína is.

Meg sem várták az ugandai LMBTQ-közösséghez tartozó emberek, hogyan fog dönteni hazájuk elnöke a brutális melegellenes törvénnyel kapcsolatban, sokan menekülőre fogták és meg sem álltak Kenyáig.

A kormány és az ugandai emberek ellenzik a létezésünket


– mondta a New York Timesnak Mbajjwe Nimiro Wilson, egy 24 éves férfi, aki egyetlen hátizsákkal menekült el napokkal azután, hogy egy ellenséges tömeg –  köztük gyerekek –  bántalmazta, miközben élelmiszert vásárolt egy melegszálló közelében a fővárosban, Kampalában. Azt hajtogatták, hogy „vadászni fogunk rátok, meg fogunk ölni titeket”.

Minderről egy Nairobitól északnyugatra található, puritánul berendezett menedékházban beszélt. Kenyába rengetegen menekültek el azok közül, akikre vonatkozhatnak majd azok a szigorú törvények, amit még márciusban fogadott el az ugandai országgyűlés.

Az új törvény szerint az azonos neműek szexuális kapcsolata minden esetben tiltott, akinek ilyenről tudomása van, annak azonnal jelentenie kell a hatóságoknak, akkor is, ha rokonról vagy barátról van szó.

Törvénybe iktatták azt is, hogy nem lehet népszerűsíteni, illetve támogatni a homoszexualitást. Az eddigi törvény arról szólt, hogy azt tartóztathatják le, akit aktuson kaptak, de ezentúl már azért is börtönbe kerülhet valaki, ha melegnek vallja magát. Az aktus közben rajtakapott melegekre pedig életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhatnak. Amennyiben az illető HIV-pozitív, erőszakot követ el, illetve gyerekkel, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élőkkel szexel, akkor halálra is ítélhetik.

Ne írd alá, Yoweri 

A világ nyugati részén komoly felháborodás kísérte a törvény elfogadását. Az Amnesty International azt követelte Yoweri Museveni ugandai elnöktől, hogy vétózza meg a jogszabályt. Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el a homoszexualitás dekriminalizálásáról és felszólította Museveni elnököt, hogy ne adja meg hozzájárulását a homoszexualitás elleni törvényhez.

A tudományos világ is arra szólította fel Museveni elnököt, hogy emeljen vétót a jogszabály ellen. Nyílt levelükben a tudósok csoportja kijelentette: 

Nem tudjuk elégszer elmondani: a homoszexualitásban nincs semmi abnormális. Nem lehet elkapni, mint egy náthát, és egy szivárványos zászlótól sem lesz egyetlen gyermek sem meleg.

„A szexuális orientáció nem korlátozódik egy adott régióra. Nem korlátozzák térképre rajzolt határok. Nincs szüksége útlevélre az utazáshoz. Sőt, egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy Afrikában több száz évre visszamenőleg is vannak azonos nemű kapcsolatok” – tették hozzá a levélben.

A levelet a világ 15 vezető tudósa írta alá, többek között Dél-Afrikából, az Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Kenyából és Ausztráliából.

Az ugandai elnök, Yoweri Museveni csütörtökön visszaküldte a törvénytervezetet a parlamentnek átdolgozásra, vagyis nem írta alá, így a jogszabály nem emelkedett még törvényerőre. 

A melegek kivégzésén örvendező Bencsik Andrásnak azonban nem kell csalódnia, mivel az elnök többek között azért küldte vissza a jogszabályt, mert nem találta elég keménynek. Tulajdonképpen csak haladékot kaptak az LMBTQ-közösséghez tartozók, de nem lehetnek túlzott reményeik azzal kapcsolatban, hogy milyen javítások lesznek a jogszabályban. Lehetséges, hogy semmilyenek, az elnök kétszer küldheti vissza a tervezeteket, utána nélküle is törvényerőre emelkednek, így ezzel moshatná kezeit.

Amerika óvatos

Ugandában már hosszú évek óta létezik egy melegellenes retorika, ami az elmúlt évben kezdett el súlyosabb irányt venni. Ez jól kiütközött olyan eseményekben, mint amikor a hatóságok eltávolították a szivárványszínű színeket egy parkból, vagy amikor szülők rontottak be egy iskolába, mert azt hitték, hogy egy meleg tanít ott.

A New York Times szerint a homofób intézkedések a helyi keresztény és muszlim csoportok támogatását élvezik, ráadásul külföldi támogatásuk is van. A lap szerint a múlt hónapban például konferenciát szervezett a fővárosban a Family Watch International nevű arizonai székhelyű szervezet, amely LMBTQ- és abortuszellenes propagandát terjeszt.

A Biden-kormányzat bár élesen elítélte a törvényjavaslatot, mégis óvatos az ügyben. Bob Menendez New Jersey-i demokrata képviselő szerint az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene a katonai segélyeket és szankciókat kellene bevezetnie a közel négy évtizede hatalmon lévő Museveni kormánya ellen. Viszont Uganda az Egyesült Államok szövetségese, évente több mint 950 millió dollárt kap egészségügyi és fejlesztési támogatásként.

Homofób Afrika

Az ugandai törvényjavaslat bár szélsőséges, irányát tekintve nem lóg ki az afrikai kontinens többi országa közül.  A Washington Post összeszedte, hogy az államok hogyan viszonyulnak a kérdéshez. Annak a mintegy 64 országnak, amely még mindig kriminalizálja az azonos neműek közötti kapcsolatokat, legalább a fele – a legtöbb számítás szerint legalább 32 – Afrikában található. A kontinensen 53 ország van. Miközben a világ általában véve az LMBT-jogok nagyobb mértékű elfogadása felé, Afrika pont ellenkező irányba halad. Négy országban, Nigériában, Mauritániában, Szomáliában és Dél-Szudánban a homoszexualitást halállal büntetik.

A homofóbia terjedése ráadásul pont akkor indult meg, amikor az Egyesült Államoknak Kínával és Oroszországgal kell versenyeznie a kontinensen, illetve megállítani valahogy a befolyásszerzésüket.

Nem segít a helyzeten, hogy mindkét diktatúra ellentétes álláspontot képvisel az LMBTQ-jogok tekintetében, és a homoszexualitást a hanyatló, dekadens Nyugat „betegségének” tartják. Ez az üzenet pedig visszhangra talál Afrikában.

Amikor Kamala Harris alelnök nemrég Ghánában járt, ahol egy az ugandaihoz hasonló homofób törvénycsomagot készülnek elfogadni, azt mondta, hogy Nana Akufo-Addo elnökkel folytatott négyszemközti megbeszélése során felvetette az emberi jogok kérdését. Az újságíróknak ugyanakkor nagyon óvatosan fogalmazott, nem tért ki közvetlenül a törvényjavaslatra, valószínűleg azért, hogy elkerülje a látszatot, hogy beavatkoznának az ország belügyeibe.

Nagyon kevés az olyan ország Afrikában, amelyik a másik irányba tart. Angola, Botswana, Mozambik, Lesotho és a Seychelle-szigetek ilyen, ezeken a helyeken nemrég dekriminalizálták az azonos neműek kapcsolatát.

Felkészül Kenya?

Az ugandai példa ugyanakkor ragadós, még az is lehet, hogy az onnan elmenekülteknek tovább kell majd menniük Kenyából. A Legfelsőbb Bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy melegjogi csoportok legálisan regisztrálhatják magukat az országban. Ez a döntés azonban az elnök és mások éles kritikáját is kiváltotta, egy képviselő, George Peter Kaluma pedig az ugandaihoz hasonló törvényt terjesztett elő, amely kriminalizálná a homoszexualitást.

Ezek az emberek perverzek, és ígérem, hogy törvényt fogok hozni, hogy minden jogukat elvegyem

 – mondta Kaluma egy interjúban.

A törvényjavaslata kiterjedne a szexuálisan üldözött menekültek hazájukba való visszatoloncolására is. Bizonyíték nélkül azzal vádolta az amerikai demokratákat és a Biden-kormányt, hogy a homoszexualitás kenyai népszerűsítését finanszírozzák. Azt is megfogadta, hogy hasonló törvények hamarosan egész Afrikára kiterjednek.

Nyitókép: Tüntetés Uganda melegellenes törvénytervezete ellen az Ugandai Nagykövetség előtt 2023. április 04-én a dél-afrikai Pretoriában. Fotó: Gallo Images/Getty Images/Papi Morake.

#Külföld#afrika#uganda#homofóbia#melegellenes#törvény#jogszabály

Címlapról ajánljuk